Az EMIH szolgálatba állította Magyarország első Micva Mobilját

Szolgálatba állt az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség első magyarországi Micva Mobilja, mely először a Dunai Cipők emlékműnél lesz megtekinthető, hogy ezután elkezdje szolgálatát Budapest utcáin.

2024. október 1., 10:20

Szerző:

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség kezdeményezésére szeptember 30-án, a zsidó újév előtt néhány nappal állt szolgálatba az első magyarországi Micva Mobil, mely először a Dunai Cipők emlékműnél lesz megtekinthető, hogy ezután elkezdje szolgálatát Budapest utcáin. 

Mit takar az EMIH Micva Mobilja pontosan?

A második világháború és a holokauszt után a zsidó vallásgyakorlóknak óriási kihívással kellett szembenéznie. Sokan azok közül a zsidók közül, akiknek ősei a 19. században és a 20. század elején Európában és Oroszországban éltek, igyekeztek maguk mögött hagyni az ottani fájdalmakat és vallási hagyományaikat. Amerikában a zsidók kezdték elhagyni a városi zsidó közösségeket és külvárosokban, és zsidó közösséggel nemigen rendelkező városokban telepedtek le. Az antiszemitizmus csökkenése és a nagyobb lehetőségek ígérete által ösztönözve sokan igyekeztek beolvasztani identitásukat a nyugati eszmék és kultúra olvasztótégelyébe. A zsidók új generációja rendszeres zsidó oktatás és zsinagógalátogatás nélkül nőtt fel.

A zsidó identitás lassú eltűnése közepette 1967 nyarán, a lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi hívó szavának eleget téve az asszimiláció elleni harcban egy új eszköz tört be a színre: a „Micva Mobil” (a micva héber szó parancsolatot jelent, utalva a Tóra, a zsidó vallási hagyományok betartásának fontosságára). Akkoriban a Hertz autókölcsönző cég átalakított teherautóit ad-hoc zsinagógákká alakították át, zsidó könyvekkel és vallási kellékekkel, többek között tefillinnel (imaszíj) és sábáti gyertyákkal „felszerelve”.

Ezeket a „mobil zsinagógákat” fiatal jesiva tanulók és rabbik vezették, akik igyekeztek az utcákat járva megszólítani az identitásuktól eltávolodott zsidókat, hogy hajtsanak végre egy-egy parancsolatot, férfiak helyezzék fel az imaszíjat, hölgyek vigyenek magukkal egy-egy szombati gyertyát, adományozzanak, vagy csak beszélgessenek egy kicsit a zsidóságról.

A Micva Mobil fontos paradigmaváltást jelentett az amerikai zsidó identitásban, miszerint „legyél zsidó otthon, de amerikai az utcán”. A Micva Mobilok valami teljesen újat mutattak: a zsidó identitást nyilvánosan és büszkén mutatták meg a külvilágban, és nem csak a zsinagógában, zsidó iskolákban. 

Kigurult az első hazai Micva Mobil

2024-ben megérett az idő, hogy Magyarországon is szolgálatba lépjen egy Micva Mobil, mely segíti a hazai zsidóságot abban, hogy megismerhesse ősei hagyományát. Emellett büszkén mutathassa a zsidó öntudat ismételt szabad megélését a zsidó közösségek szempontjából egyik legbiztonságosabb európai országban. 

(Kiemelt képünkön az EMIH Micva Mobiljának bemutatója. Forrás: Demecs Zsolt)