Elmarad az influenzajárvány, ezt ígéri Müller Cecília

Az omikron csupán 29 százalékát okozza a koronavírus-fertőzéseknek.

2022. január 11., 14:36

Szerző:

A koronavírus elleni vakcina harmadik dózisának felvétele mellett kampányolt Müller Cecília kedden, újságírók előtt. Az országos tisztifőorvos szerint bizonyított tény, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme. Müller Cecília egyben sikeresnek nevezte az oltási akcióheteket, és azt is hangsúlyozta, hogy bárki hozzáférhet az oltásokhoz.

Arra is kitért, hogy mindössze 29 százalékát okozza az omikron variáns az itthoni fertőzéseknek, bár egyre jobban terjed ez a mutáció. „Az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma” – mondta Müller Cecília, aki hozzátette: az, hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

Arra is kitért, hogy az eddigi orvosi jelentések szerint alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel szakemberhez fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust. „Vélelmezhető, hogy idén sem lesz járvány. Ugyanakkor az influenzafertőzés csúcsa a január végi, február eleji időszakra esik” – mondta Müller Cecília, aki ennek ellenére mindenkinek ajánlja az influenza elleni védőoltást.

(Kiemelt kép: Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján. Fotó: MTI)