Az oroszok nem akarnak a spájzban lenni

Elkerülik Magyarországot a mozgósítás elől menekülő oroszok.

2022. október 6., 14:59

Szerző:

Két hét leforgása alatt tömegek menekültek el Oroszországból, miután az ukrajnai háborúban elszenvedett érzékeny veszteségek miatt Vlagyimir Putyin elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el. A bejelentés országszerte tüntetéseket váltott ki, sokan pedig úgy döntöttek nem várják meg a katonai behívót, hanem elmenekülnek Oroszországból. 

Az orosz sajtó hétfőn arról írt, hogy már 700 ezerre tehető azoknak az állampolgároknak a száma, akik a sorozás elrendelése óta elhagyták az országot. Az új, Oroszországból induló menekülthullám viszont Magyarországot eddig nem érintette. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 24.hu kérdésére azt írta,

a mozgósítás elrendelése óta nem emelkedett meg az orosz állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek száma.

Ez azért érdekes, mert több uniós ország – még a mozgósítás elrendelése előtt – teljesen leállította a vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára, maga az Európai Unió pedig felfüggesztette azokat a szabályokat, amelyek megkönnyítették a vízum megszerzését, így az eljárás lassabb, bürokratikusabb és jóval drágább lett. Ezek a döntések azonban még nem a háborús besorozás elől menekülőknek, hanem a háborút elindító Oroszország turistaként felbukkanó állampolgárainak szóltak, írja a lap.

Miközben Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország szeptember 19-től teljesen leállította a schengeni beutazási kérelmek befogadását, Magyarország jelezte, hogy továbbra is probléma nélkül biztosítja a vízumokat.

Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól

– mondta Szijjártó Péter. A 24.hu kereste az ORFK-t is, hogy pontos adatokat kapjon az orosz állampolgárságú beutazókról, de a rendőrségtől egyelőre nem kapott választ.

(Kiemelt kép: Orosz háború és mozgósítás ellenes tüntetőt hurcolnak el a rendőrök Moszkvában. 2022. szeptember 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósításról hozott rendeletének érvénybe lépését, több városban történtek tüntetések, megmozdulások. Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP)

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).