Egyre több OMV-kúton fogy el az üzemanyag

Komoly gondok vannak az OMV-kutakon: az osztrák vállalat nem mindig tudja ellátni a saját benzinkutakon. 

2022. augusztus 31., 16:58

Szerző:

A schwechati finomító leállása és a Duna alacsony vízszintje miatt az OMV nem tud elegendő üzemanyagot behozni a saját kúthálózata ellátására, a Mol pedig nem tud többet szállítani számára – írja a Hvg.hu.

Gondban vannak az osztrákok

„Egyre többször tapasztaljuk a helyi OMV-töltőállomások lefogyását”

– közölte a vállalat a lappal, miután az elmúlt napokban több autós sikertelenül próbált tankolni.

A cég magyarázata szerint az OMV az egyetlen olyan töltőállomás-hálózat Magyarországon, amely normál körülmények között Ausztriából biztosítja üzemanyag-ellátásának nagy részét. Ám jelenleg a schwechati finomító ideiglenes leállása miatt az OMV Hungária Kft. a szabadpiacról piaci áron, vagy a Moltól tudja biztosítani az üzemanyag-ellátást.

A Mol nem tudja növelni a szállítási mennyiséget az OMV felé, miközben az OMV Hungária Kft. forgalma jelentősen megnőtt az árplafon bevezetése óta.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a helyi igények kielégítése elsősorban dunai szállítással lehet megoldható. Az alacsony vízállás miatt a hajók legfeljebb félsúllyal tudnak közlekedni. A finomító újraindítását csak októberre tervezik.

„Az OMV Hungária Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi nehézségek ellenére is biztosítsa az üzemanyag-ellátást. Megértésüket kérjük az átmeneti hiányok kezelésének idejére!”

– írta a cég.

Mint ismert, a kis benzinkutakkal is problémák vannak. A Mol korábbi tájékoztatta a független kisbenzinkutakat, hogy a megrendelt mennyiség 50 százalékáról 35 százalékra csökkenti a kiszállított üzemanyag mennyiségét. A független kereskedők által bonyolított üzemanyagimport egyébként akkor szűnt meg, amikor a kormány a nagykereskedelmi árra is kiterjesztette az árstopot.

Mivel az importált üzemanyagot Magyarországon így csak áron alul lehet a nagykereskedelemben értékesíteni, az importőrök felhagytak tevékenységükkel.

(Kiemelt kép: OMV-kút. Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)