Egyetlen párt támogatottsága nőtt kiemelkedően ebben az évben

A Republikon éves felmérése szerint a pártok támogatottsága szempontjából nem történt jelentős változás 2023-ban, mégis kiemelkedik a többi közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami a legnagyobb növekedést érte el.

2023. december 28., 15:13

Szerző:

2023-ban nem volt nagy változás a pártok népszerűségében a Republikon Intézet éves elemzése szerint, kisebbek viszont igen – mondta Schlanger Márton az Inforadionak. Az intézet vezető elemzője szerint novemberre a kormánypártok támogatottsága csökkent, de így is magabiztosan vezetik a népszerűségi versenyt. Ugyanakkor legalább annyi bizonytalan szavazó van, mint kormánypárti.

"A Fidesz-KDNP támogatottsága 2023-ban általánosságban csökkent, ami nem meglepő, mert nehéz évük volt a magyaroknak, ami a kormánypártok támogatottságán eléggé ki tud ütközni. A következő hónapokban, a választásokhoz közeledve meglátjuk, hogy visszapattan-e a kormányerők népszerűsége, ez egyébként meg szokott történni" – magyarázta Schlanger Márton. Mint kifejette: a Mi Hazánk nem erősödött, de egy hullámvölgy után visszaállhatott az egy évvel ezelőtti szintre.

 

"A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében lehet megfigyelni nagyobb növekedést, a mi felméréseinkben jól szerepeltek idén, korábban ez nem volt jellemző, parlamenti küszöb fölött van már a párt több hónapja. Azt majd meglátjuk, hogy a 2024-es választáson mennyire tudják szavazattá konvertálni, náluk eléggé kritikus, hogy bár sok támogatójuk van, kevesebb szavazójuk" – fogalmazott a szakértő.

 

A teljes elemzés a Republikon Intézet oldalán olvasható.

(Kiemelt kép:  Attila KISBENEDEK / AFP, Diagramok: Republikon Intézet)