Egy hekker feltörte a KRÉTÁ-t és arra kéri a diákokat, hogy továbbítsák üzenetét

A hekker még „ nyereményjátékot” is hirdetett a diákok között.

2023. május 22., 15:51

Szerző:

Megint több iskola KRÉTA-rendszerét meghekkelte valaki és jogtalanul küldött üzeneteket – írja a Telex. A hekker arra kéri a diákokat, hogy tegyék ki üzenetét a TikTokra és aki hastaggel teszi ki az kap egy ötöst. 

„Sziasztok, a kréta ismét fel lett törve :D Egy kis nyereményjáték a diákoknak: aki lescreeneli ezt az üzenetet és #kretabreach23k hasteggel kirakja titkokra, az kap ötöst, dicséretet etc.. ui. krétás fejlesztőknek: Minden tanuló / tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van. BTW ideje lenne patchelni a hibákat, nem gondoljátok? :D”

Az említett hashtag alatt 14 poszt található, amelyekben valóban a fenti üzenetről készült képernyőkép látható. Ezek alapján vasárnap érkeztek a kéretlen üzenetek a rendszerben. Az üzenetek alatt a különböző bejegyzésekből három név olvasható ki, ebből kettő a tanárok neve alapján nagy bizonyossággal be is azonosítható. Az egyik a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola volt, és az iskola honlapján található is egy még vasárnap kirakott közlemény. Eszerint vasárnap délelőtt valóban feltörték az iskola KRÉTA-ját, amit az igazgató jelzett is a fenntartó és a szolgáltató felé, a megoldásig türelmet és megértést kérnek. Egy másik érintett iskola a névegyezés alapján a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium. 

A legutóbbi KRÉTA-s eset után közvetlenül a felsőoktatási tanulmányi rendszert, a Neptunt is hasonló támadás érte, több egyetemen is tömeges üzeneteket küldött ki egy illetéktelen behatoló, miután hozzáférést szerzett egy-egy oktató vagy hallgató fiókjához. A közoktatási rendszer fejlesztője március végén elkezdte bevezetni a kéttényezős hitelesítés lehetőségét.

(Kiemelt képünkön A KRÉTA - AMI modul - Adminisztrációs felület bemutatója, Youtube képernyőfelvétel.)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.