Egy amatőr is indíthat terheléses támadást

Ha van elég pénze.

2021. szeptember 18., 20:16

Szerző:

Minden rendszer abban a pillanatban, amikor kikerül az internetre, ki van téve a támadásnak – mondta az Indexnek Tóth István informatikai biztonsági szakértő. Mivel részleteket még nem tudni, annyi bizonyosnak látszik, hogy sok adatot tároló rendszer elindítása előtt minden esetben terheléses és biztonsági tesztelésre van szükség – tette hozzá a szakértő.

Tóth István elmondta, hogy aleállást, a szolgáltatás kiesését okozhatja többek között az, hogy a szolgáltatás mögött álló háttérrendszer kapacitásánál fogva nem képes kiszolgálni a túlságosan nagy mennyiségű felhasználót – magyarázta a szakértő. Ez adódhat abból, hogy a valós felhasználói szám jelentősen meghaladja a tervezettet, ebben az esetben valószínűleg nem megfelelően lettek méretezve az erőforrások, illetve nem elég hatékony a szoftver.

Tóth István szerint az is lehetséges, hogy nem a valódi látogatószám haladta meg a tervezettet, hanem egyszerűen elmaradtak az üzembe helyezés előtti terheléses tesztek, vagy nem voltak megfelelően alaposak. Egy másik lehetőség, hogy ugyan voltak megfelelően alapos terheléses tesztek, és a valós látogatószám a tervezettekkel összhangban alakult, azonban egy ún. terheléses támadás érte a rendszert.

„Manapság ilyen terheléses támadásokat jóformán bárki, akár hozzáértés, szakértelem nélkül is szervezhet, indíthat, ugyanis ezek, mint „szolgáltatások" megvásárolhatók az internetes feketepiacokon. Az árak nagyon alacsonyról indulnak, értelemszerűen minél hosszabb ideig, minél nagyobb tűzerővel rendelkezik egy ilyen támadás, annál többe kerül” – mondta Tóth István. 

 

(Kiemelt kép: ellenzéki előválasztás első napja, Budapest 3-as és 4-es szavazókörzet, Széll Kálmán tér, 168 / Dimény András)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.