A magyar kormány „becsapta” az ápolókat

2023 súlyos változásokat hoz el az egészségügyi ellátásban Magyarországon, a témáról Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikus beszélt a Jazzy Rádió Business class című műsorának. 

2023. január 2., 09:33

Szerző:

A kormány elkezdett az egészségüggyel foglalkozni, vannak pozitív változások a téren, nyilatkozta Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikai szakértő a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorában. A szakértő kiemelte, hogy az orvosok fizetése emelkedett, a digitalizáció kiterjedt és lecsaptak a hálapénzre is. Ugyanakkor a problémák fennmaradtak:

Rékassy szerint ugyanis az egészségügyi szakdolgozókat „becsapta a kormány.”

A fizetésemelésükre korábban a szakértő szerint 175 milliárd forintot tettek félre 2023-ra, most azonban csupán 41 milliárdot szánnak erre a költségvetésben.

Az szakértő viszont arról beszélt, „egy orvos egy fonendoszkóppal már nem fog itt változást elérni”, hozzátéve, az ápolók jelentős része nő, családanya, akik nagyon is megérzik az áremelkedést. Az egészségügyi rendszerből már így is hiányzik minden negyedik ápoló, a nyugat-európai közegészségügy és más szektorok egyszerűen elszívták a munkaerőt.

Rékassy Balázs kiemelte, az orvoshiány mellett ma már az egyik legjelentősebb probléma Magyarországon az ápolóhiány, műtétek maradnak el emiatt kórházakban.

Az orvosok törvényi röghöz kötéséről a szakértő megosztotta, véleménye szerint a magánellátásban dolgozók kötelezése az állami ellátásban való részvételre a kormány nagyon rossz hozzáállását példázza. Szerinte ez olyan, mintha a kormány azt sugallná, maguk az orvosok nem törődtek a közellátással, szerinte kötelezni az orvost az ellátásra mint egy katonát, teljes tévút, hiszen a pékeket sem lehet kiflisütésre kötelezni a minisztériumok számára.

Ez csak úgy működik, ha a magánegészségügyi szolgáltató számára a közellátásban való részvételt meg is fizetik – vélte Rékassy.

(Kiemelt kép: Almásyné Bakos Eszter szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával olt be egy idős férfit a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. február 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter)