Változik az egészségbiztosítás rendszere, mutatjuk hogyan

A kormány megváltoztatná a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt.

2024. október 7., 11:56

Szerző:

Mintegy 80 ponton módosítana másfél tucat törvényt az a Belügyminisztérium alá tartozó ágazatokat érintő törvénymódosító javaslatcsomag, amelynek tervezete nemrég került fel a kormány honlapjára – írja a hvg.hu. A portál cikke szerint az egyik javasolt változtatás a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt módosítaná úgy, hogy bevezet egy új fogalmat, a „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató” megnevezést. Ezzel a kormány úgy tűnik, megnyitja az utat a szélesebb körű, közfinanszírozott magánegészségügyi ellátás előtt. A tervezet szerint az új fogalom magántulajdonú egészségügyi szolgáltatót takar, amely „olyan közfinanszírozott ellátást nyújt a biztosítottak széles köre számára”, amelyet az állami ellátórendszer nem képes megfelelően kiszolgálni. 

A törvénymódosító javaslatcsomag szerint olyan ellátásoknál vonható be a tervezet szerint magánszolgáltató, amelyeket az „állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban vagy fenntartásban álló egészségügyi szolgáltató vagy klinikai központ” nem vagy olyan kis mértékben végez, amely nem képes az ellátást igénybe vevő biztosítottak széles körű ellátására. 

A hvg.hu összességében kiemelte, a tervezet egyelőre csak ezt az új fogalmat vezeti be, arra vonatkozóan a szöveg nem ad támpontot, hogy mely területeken, milyen mértékben és milyen közfinanszírozási módszerrel tervezi alkalmazni azt a kormányzat. 

Nem csak az egészségbiztosítás rendszerét bolygatták meg

Még nyár végén írtunk arról, hogy újabb probléma kezd kialakulni az egészségügy területén. Álmos Péter a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint időre lett volna szükség a szakmai és szervezési aggályok tisztázására az orvosi ügyeleti rendszer októberi bevezetése kapcsán. Szerinte Budapesten kifejezetten idős a háziorvosi kar, tagjainak átlagos életkora 61 év. Az új rendszer pedig nagyon megterhelheti az alapellátást, noha a fővárosi háziorvosoknak jelenleg a 129 üres praxisból hiányzó szakemberek helyettesítését is el kell látniuk. A szakember arra is figyelmeztetett, hogy az ügyeleti rendszer bevezetése jelentette kényszer hatására többen inkább visszaadják majd praxisukat a budapesti háziorvosok közül, amivel a fővárosban élők a jelenleginél is nehezebben jutnak majd hozzá a szükséges ellátáshoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)