Országszerte ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal készülnek szeptemberben

Ebben a hónapban érdemes részt venni a legfontosabb egészségügyi szűrővizsgálatokon.

2024. szeptember 12., 15:48

Szerző:

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az egészségügyi szűrővizsgálatok valóban életet menthetnek, mégsem vesz részt rajtuk mindenki. Ezen próbálnak változtatni egy szeptemberi kampány keretében – fedezte fel a Femina.hu.

Számos klinika, kórház és egyéb egészségügyi intézmény csatlakozott a programhoz, melynek keretében többféle szűrővizsgálatra is bejelentkezhetnek a páciensek.

Mint az a Mályvavirág Alapítvány beszámolójából kiderül, Magyarországon a fej-nyaki daganatok ott vannak a vezető halálokok között, így ezekre kiemelt figyelmet kell fordítani. A súlyos betegségek kialakulásában szerepet játszik az egyre terjedő HPV-fertőzés, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás is. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókra is szeretnék felhívni a lakosság figyelmét.

Egészségügyi szűrővizsgálatok országszerte

Az országban számos helyszínen lehet előzetes regisztráció alapján részt venni különböző szűrővizsgálatokon szeptember 16. és szeptember 21. között. A programban részt vevő intézményekről és vizsgálatokról itt lehet bővebben tájékozódni.

Prof. dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, hogy az általános és sokaknál előforduló tünetek, mint amilyen például a fejfájás vagy a torokfájás, akár komolyabb betegségeket is jelezhetnek, ám a legtöbben ezeket hajlamosak veszélytelennek ítélni. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy amennyiben ezek néhány hétnél tovább fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni még abban az esetben is, ha ártalmatlan jelenségnek tűnnek.

"A fej-nyaki daganatok kapcsán sem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a korai felismerés. Akkor is javasoljuk a két-három évenkénti fül-orr-gégészeti vizsgálatot, ha semmilyen, normálistól eltérő jelet nem tapasztalunk magunkon."

A Semmelweis Egyetem és a Mályvavirág Alapítvány az őszi kampány során szeretne minél több információt átadni a fej-nyaki daganatokkal, illetve a HPV-vel kapcsolatban is. A lehetséges kezelésekről és mellékhatásokról is beszámolnak, egy külön tájékoztatóoldalt is szentelnek ennek.

A szakemberek arra biztatnak mindenkit, aki nem vett részt az elmúlt időszakban ilyen jellegű vizsgálaton, hogy regisztráljon valamelyik ponton, és végeztesse el ingyenesen a szűrővizsgálatokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.