Kifizettetnék a betegekkel a lemondott időpontokat a szakrendelőkben

A jövőben a lemondott időpont pénzbe kerülhet a pácienseknek, ha egy szakorvosi vizsgálaton nem jelennek meg.

2024. szeptember 12., 10:58

Szerző:

Az egészségügy többféle problémával is küzd, a hosszú várólisták kialakulása ellen pedig többek között azzal tennének, hogy a betegeknek előírnák, hogy amennyiben nem jelennek meg egy bejegyzett időponton, fizessenek a szakrendelőknek, ugyanis egy-egy lemondott időpont a várólisták növekedéséhez is hozzájárul – számolt be róla az EconomX.

Balatonfüreden rendezték meg a XXVI. Országos Járóbeteg Szakellátási konferenciát, ahol jelen volt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Elmondta, hogy a szakrendelők államosítása egyelőre nem napirendi pont, de nincs kizárva, hogy a jövőben ez bekövetkezhet. A szakmai szervezetek károsnak tartják, hogy már egy évtizede bizonytalan a helyzet ezzel kapcsolatban, így ugyanis a fejlesztések sem jöhetnek létre.

Ezen kívül is felmerültek problémák, amelyek közül néhányra megoldási javaslatok is születtek. Ezek közé tartoznak a várólisták és a szakrendelések kapcsán felmerült kérdések is.

Fizetőssé válna az előjegyzés a szakrendeléseken, a lemondott időpont nincs ingyen

Nagy András Csaba, a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnökségi tagja ismertette, hogy komoly szakorvoshiánnyal kell számolni a bőrgyógyászati, szemészeti, kardiológiai és radiológiai szakrendelések esetében, ami a várólisták növekedését eredményezi.

Az orvosok egy része a magánegészségügyben folytatja a pályafutását, de az állami egészségügyben dolgozók teljesítménye is romló tendenciát mutat, ez pedig tovább súlyosbítja a járóbeteg-ellátás problémáit. A szakmai szervezet úgy véli, hogy urológia, az angiológia, az endokrinológia és az ultrahangos vizsgálatok esetében is egy várólista program kidolgozására lenne szükség.

A konferencián jelen volt Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese is, aki arról tájékoztatott, hogy a szakrendeléseken az előjegyzett betegek 30%-a nem jelenik meg, így mások elől veszik el a vizsgálat lehetőségét.

Felmerült egy javaslat, miszerint a páciensektől az időpont lefoglalásakor 1000 forintos letéti díjat kérnének, amelyet a vizsgálatkor visszakapnának, de ha lemondják az időpontot, ez az összeg a szakrendelőnél maradna. Ettől a páciensek attitűdjének változását remélnék, de nem vizitdíjként kerülne bevezetésre.

Takács Péter államtitkár szerint a felvetés jogos, de számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek a díj bevezetését, így ezt a lehetőséget is megvizsgáltatja a jövőben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.