Jöhet az online időpontfoglalás a járóbetegellátásban

Társadalmi vitára bocsátottak két rendelettervezetet az egészségügy elektronikus fejlesztéséről. 

2023. augusztus 4., 16:25

Szerző:

Bevezeténé a digitális időpontfoglalási rendszert a Belügyminisztérium. A tervek szerint így egyszerűbb és gyorsabb lenne az időpontfoglalás, és az ellátás valóban az adott időpontban valósulna meg – számol be a 24.hu.

Jövő márciustól tennék kötelezővé a rendszer használatát a közfinanszírozású, járóbeteg-szakellátást legalább 300 órában minimum öt szakmában végző szolgáltatóknak. A terv szerint folyamatosan frissíteniük kellene a beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető szolgáltatásaikra nyitva álló időpontokat.

 

Az időpontfoglalást a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, a beutalóval igénybevehető ellátások esetén a beutaló orvos, a beutaló nélküli szolgáltatások esetén a beteg háziorvosa intézi. 

A kormány célja az intézkedéssel, hogy átláthatóbbá tegye a betegútat, ez javíthat az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségén. 

A másik tervezet az EESZT-vel kapcsolatos részletes szabályokat módosítaná. 

(Kiemelt képünk illusztráció: váróterem a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 125 millió forintból felújított sürgősségi betegellátó osztályán az avatás napján, 2018. március 26-án. Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)