Még hosszabb várólisták: államosítja a kormány a diagnosztikai vizsgálatokat

Tovább nőnek a várólisták, emelkedik a szakemberhiány, valamint a magánellátás felé tereli a betegeket az egészségügyben zajló államosítás a Magyar Orvosi Kamara szerint.

2023. július 5., 11:53

Szerző:

A parlamentben rábólintottak a diagnosztikai vizsgálatok államosítására, a Magyar Orvosi Kamara szerint ezzel a magánellátásba terelik a betegeket és tovább nőnek majd a várólisták is. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója már egy júniusi egészségügyi konferencián is azt mondta: a CT- és az MR-vizsgálatok 113 százalékon állnak – írja a napi.hu.

A Magyar Orvosi Kamara országos elnöksége közleményében azt írta: tovább nőnek a várólisták, és tovább emelkedik a szakemberhiány, valamint a magánellátás felé tereli a betegeket az egészségügyben zajló államosítás.

Az új szabály szerint 2024. november 1-jével felszámolják a magánszolgáltatók és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) illetve intézmények közötti finanszírozási vagy közreműködői szerződéseket. Ugyancsak megszűnnek az eszközökre vagy helyiségekre vonatkozó bérleti szerződések, és természetesen ezek helyett új megállapodás nem köthető. Az állam kártalanítást ígér a „kiebrudalt” szolgáltatóknak „a feladatellátásra kapott díjak figyelembevételével”, egyúttal lehetőséget ad nekik arra, hogy berendezéseiket felajánlják megvételre.

A NEAK-kal szerződött magánszolgáltatókat senki nem tájékoztatta a változtatásról.

Az államosítás következtében a jövőben csak költségvetési szervként működhetnek a járóbeteg szakellátók, ugyanis csak ezekkel köthet finanszírozási szerződést a NEAK. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek gazdasági társasági formában működtetik a rendelőiket, 2024. július 1-jéig kell megváltoztatniuk ezt, kivéve azokat, amelyek nem kizárólag önkormányzati tulajdonban vannak. 

A kamara a levelében azt írta: hatástanulmányokkal megalapozott, hogy a szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba.

A várólistákra Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász is reagált, szerinte most is 40 ezren várnak műtétre.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)