Az egészségügyi államtitkár szerint az új budapesti ügyeleti rendszer előrelépés lesz

Három speciális gyermekügyelet és huszonnyolc felnőtt ellátási hely lesz a fővárosban. Kisebb baj esetén a 1830-at kell ezután hívni.

2024. szeptember 13., 16:32

Szerző:

A Bajcsy Zsilinszky Kórházban mutatta be pénteken az októberben induló új budapesti ügyeleti rendszert Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és Takács Péter egészségügyi államtitkár. Utóbbi azt mondta, a rendszer nagy előnye az 1830-as hívószám bevezetése: ezt akkor kell hívni, ha „kisebb a baj”. Erre a feladatra kiképzett egészségügyi dolgozók veszik fel a telefont, akik triázsolnak, és eldöntik, milyen ellátásra van szüksége a telefonálónak – számol be róla a 24.hu.

Október elsejétől startol az új ügyeleti renszer Budapesten

Összesen 28 felnőtt ellátási hely lesz Budapesten, illetve három olyan ügyelet, ahol csak gyerekellátás zajlik majd. Takács Péter szerint csak gyermekellátásra dedikált gyermekorvosi ügyelet még nem volt a fővárosban.

A rendszer így épül fel Budapesten október 1-jétől:

15 helyszínen
28 ügyeleti ellátóhely,
3 speciális gyermekellátóhely
és 14 mobil ügyeleti egység lesz.


Lesz két olyan ellátópont (egy Pesten, egy Budán), ahol nappali háziorvosi ellátást nyújtanak – gyakorlatilag bárki számára.

Számos mozgó egység is működik majd olyan kerületekben, ahol nincs fix ügyeleti pont.

„Összesen több, mint 40 egység lesz szolgálatban: vagy a kórházak sürgősségi osztályának közelében, vagy olyan helyeken, amelyek nehezebben elérhetőek”

– ismertette az államtitkár, aki szerint az új ügyeleti rendszer hihetetlen előrelépés lesz Budapesten a régihez képest.

A rendelési idők maradnak a megszokott rend szerint

Takács Péter azt is elmondta, nincs olyan kormányzati szándék vagy utasítás, hogy az eddigi rendelési időket meg kellene változtatni.

„Ne változtassák meg a délután 4-től 8-ig tartó rendeléseket, mert azok a budapesti életvitelhez vannak szabva”

– üzente a budapesti alapellátóknak az államtitkár, aki szerint „gond nélkül le fogjuk fedni az ügyeleti sávokat.” Szerinte a fiatalabb háziorvosok motiváltak, mivel jó pénzt kapnak az ügyeletért, ezért egyre többen vállalnak a kötelező kettőnél több ügyeletet. Hozzátette: nem emelik kettőről hatra a kötelező ügyeletek számát.

Csató Gábor arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az új ügyeleti rendszer 2023. február 1-jei indulása óta 900 ezer beteg kereste meg az ügyeleteket, 93 százalék enyhe, helyben kezelhető panaszokkal.

Az OMSZ főigazgatója azt is közölte, hogy eddig 261 budapesti háziorvos jelentkezett ügyelni. Hozzátette: a rendszer indulásakor várhatók terheléses támadások. Folyamatosan monitorozni fogják ezt, és ígéri, ha ilyen nem történik, akkor a 1830-ra érkező hívásokat 30–40 másodpercen belül felveszik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tegnap 16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.