Rezsinövekedés: durván visszavágna a kultúrából és a sportból az egri polgármester

Több városi intézmény bezárására tett javaslatot az egri polgármester a várható rezsinövekedés miatt.

2022. szeptember 3., 15:06

Szerző:

Miróczki Ádám, Eger exjobbikos polgármestere is készül a várható rezsinövekedésre: drasztikus lépéseket javasolt egy pénteki sajtótájékoztatón – írja a Népszava. Amellett, hogy elengednék a jövő évi építményadót, az önkormányzati tulajdonú lakást vagy üzlethelyiséget bérlőknek pedig az év hátralévő részében nem kellene bérleti díjat fizetniük, a költségek csökkentésének érdekében számos városi intézmény bezárását javasolta. Ezek között van a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház, az egri művészeti központ, a Forrás szabadidőközpont, illetve a Bitskey uszoda és a strand, ahol télen sátortetős uszoda működik. Javaslatát azzal magyarázza, hogy ha ezek az intézmények nyitva maradnak, nem tudják garantálni az itt dolgozók fizetését.

Bejelentését az Egri Vagyonkezelő Zrt. közleményben kifogásolta: egyetlen szakmai szervezettel sem történt egyeztetés, és az előterjesztés hemzseg a szakmai tévedésektől. A polgármester javaslatait jövő pénteken, szeptember 9-én tárgyalják meg, rendkívüli ülésen. A Népszava cikkében azt írja, hogy szinte biztos, hogy le fogják szavazni a javaslatokat.

A rezsinövekedés több településen is aggodalmat kelt

Nem csak Egerben próbálnak felkészülni az energiaválságra, több településen terveznek megszorításokat; például, hogy este egy adott óra után lekapcsolják a közvilágítást, illetve jelenleg több épületben működő intézményeket és civil szervezeteket egy nagy hivatali helyiségben helyeznek el. A balatonboglári önkormányzat augusztus 20-tól bezárta a helyi uszodát, és nem jelölte ki a nyitás napját. Siófok polgármestere egy Facebook-posztban arról írt, hogy le kellene mondani a klímavédelmi pályázatukról, és az erre szánt önrészt a közvilágítás korszerűsítésére fordítani.  

(Kiemelt képünk illusztráció: Budapest, 2018. április 17. Szolár Tibor (b) bábszínész Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című mesekönyve alapján készült bábjáték próbáján a Budapest Bábszínház Ország Lili Stúdiójában 2018. április 16-án. A darabot április 18-án mutatják be Szenteczki Zita rendezésében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.