Az energiaválság miatt lemondana a klímavédelmi fejlesztésekről Siófok polgármestere

Az energiaválság miatt Siófok polgármestere Dr. Lengyel Róbert úgy döntött, hogy inkább a közvilágításra koncentrál.

2022. szeptember 2., 11:54

Szerző:

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere pénteken Facebook-oldalán közzétett posztjában közölte, hogy az energiaválság miatt következő szeptemberi ülésen kezdeményezni fogja, hogy a belvárosi, klímavédelemmel összefüggő fejlesztésekre nyert 40 millió forint BFT-s támogatásról a város mondjon le. 

A polgármester azt írja, hogy a tervezett projektekhez (szökőkút, új virágágyások, locsolórendszerek, padok, pergolák, stb.) a 40 millió csak kis részben adott volna fedezetet, ezért a város kasszájában erre a célra még további több, mint 100 millió Ft-ot különítettek el. A 40 millióról való lemondással együtt azt is kezdeményezni fogja, hogy a klímavédelmi fejlesztésekre elkülönített 110 millió forint felszabadítását és elsősorban a közvilágítás korszerűsítésére fordítását. A fennmaradó összeget pedig a város területének további fásítását szeretné folytatni a polgármester, a „klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére.”

Új virágágyások helyett inkább legyen világosság

Kezdeményezését Dr. Lengyel a közvilágítási számlák várható drasztikus emelkedésével magyarázta. Míg 2021-ben 183 millió forintot fizettek közvilágításra, 2022-ben, a válságra reagálva 293 millió forintos költséggel kalkuláltak, de most már rájöttek, hogy ez sem lesz elég.  

„Berobbant az energiaválság, és most már ott tartunk, hogy az év végére 560 és 640 millió közé várjuk a tényleges összeget, nyilván a pici árak alakulásától függően. És ez csak a közvilágításunk, amibe a hivatal és a sok-sok intézményünk villanyszámlája –a gázról már ne is beszéljünk- még benne sincs.”

A polgármester beszámol róla, hogy a világítás korszerűsítése már évek óta folyik, de csak apránként – most viszont létkérdéssé vált, hogy mihamarabb befejeződjön.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Kép: Közvilágítás céljára készült és ma is működő gázlámpa a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete előtt a XI. kerületi Műegyetem rakparton. A magyar fővárosban a világítógázzal működő gázlámpák 1816-ban álltak szolgálatba.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)