Elszálló rezsi – ráfarag az agglomeráció

Alaposan felforgatja az ingatlanpiacot a rezsiszabályok módosítása. Az év első felében még emelkedtek az ingatlanárak, de lassul a drágulás, év végére pedig komolyabb átrendeződés is kezdődhet. A RE/MAX elemzése szerint megfordulhat a trend és újra felértékelődhet Budapest az agglomeráció rovására.

2022. augusztus 31., 10:40

Szerző:

Az elmúlt hónapokban az ingatlanpiacra és így a lakóingatlan szektorra is számos tényező van egyszerre hatással. A növekvő infláció, a lakás célú hitelek költségeinek növekedése, a meredeken emelkedő energiaárak és építőipari költségek együttesen fejtik ki hatásukat. Nyár közepéig a kereslet és az értékesített ingatlanok számának a csökkenése mellett a lakásárak növekedése volt megfigyelhető. A nyár végére ennek mértékében már lassulást láttunk – válaszolta érdeklődésünkre Pápai Dorottya, a RE/MAX Magyarország üzletfejlesztési vezetője.

„Az év első felében áremelkedést tapasztaltunk, aminek részben az volt az oka, hogy sokan előre hozták vásárlásaikat. Ezáltal nőtt a kereslet, rövidült az értékesítési idő és magasabb árakat lehetett elérni. 2022 második felében ezen folyamatok tompulását várjuk, főként a téli hónapok során. Ekkor az emberek már a saját bőrükön fogják érezni a magas elektromos- és gázszámlák hatását, aminek a hatására átrendeződést kezdődhet bizonyos ingatlanfajták esetében.”

A rezsi lett a hívószó

Vevői oldalról egyértelműen megnövekedett az igény azon ingatlanok iránt, ahol a fogyasztási mennyiség belefér az átlagos kategóriába, illetve a szabályozáson kívül eső kategóriába tartoznak, például távfűtéses ingatlanok – folytatta Pápai Dorottya.

A RE/MAX szakértője szerint előtérbe kerültek az energetikai kérdések, illetve az ingatlant érintő energetikai beruházások költsége, megtérülése. A legnépszerűbb termékekké várhatóan a kisebb területű, az energiatakarékos rendszerekkel, így például geotermikus fűtéssel, vagy napelemrendszerrel felszerelt ingatlanok, a panellakások és az árammal is fűthető egységek válnak.

„Kivárásra utaló jeleket leginkább olyan vásárlók esetében látunk, akik nagyobb önerővel rendelkeznek, esetlegesen támogatott hitelekre jogosultak és szeretnének nagyobb méretű lakásokba, vagy önálló házakba költözni. Várhatóan jelentősen bővülni fog a nagy méretű, energia korszerűsítést igénylő eladó ingatlanok száma, így az ilyen vevők nagyobb kínálatból választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet” – folytatta.

Agglomeráció – megfordul a trend?

Kérdésünkre, miszerint az energia- és az utazási költségek változása miatt újra felértékelődhet-e a főváros, úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban határozottan több vevő kereste meg az irodát olyan kéréssel, hogy szeretnének az agglomerációból, valamely jó tömegközlekedési lehetőséggel ellátott, külső budapesti kerületbe költözni. Ennek oka, hogy sok család számára egyre nehezebben fenntartható a több autóval történő napi ingázás a mostani benzinárak mellett – mondta érdeklődésünkre a RE/MAX Hillside iroda társtulajdonosa, Weitzel Róbert.

A folyamatok hatásaként, ezen szektorban is átrendeződést várunk, amelynek során olyan, eddig kevéssé népszerű kertvárosi kerületek is jobban előtérbe kerülhetnek, amelyek eddig nem tartoztak a legkeresettebb lokációk közé – mondta Weitzel.

Továbbra is a 40-60 négyzetméter a favorit

A RE/MAX második negyedéves elemzése szerint a legkeresettebb átlagos lakásméret 2022 második negyedévében Budán és Pesten egyaránt jellemzően 40-60 négyzetméter között volt. 2022 második negyedévében továbbra is az árak emelkedése jellemezte a piacot. A negyedéves adatok alapján a tranzakciók többségét, a használt lakóingatlanok esetében a 8-900 ezer forint közötti négyzetméteráron eladott ingatlanok teszik ki.
Az újépítésű ingatlanok piacát vizsgálva az átlagos négyzetméterár 1,2 millió forint körül mozog. Országos szinten megfigyelhető, hogy az elmúlt negyedév során a panellakások drágultak a legjelentősebb (25-35 százalék között) mértékben. Vidéken egy panellakás átlagos négyzetméterára 460 ezer, Budapesten 760 ezer forint volt a második negyedév során.

Szakértői elemzések alapján a II. negyedév során nagyságrendileg 35 ezer tranzakció történt. Ez a szám némileg elmarad az előző negyedév volumenétől (40 ezer) és az erre az időszakra vonatkozó tavalyi adatokhoz képest is gyengébb forgalmat mutat. Júniusban, májushoz képest több mint 10 százalékos csökkenés figyelhető meg, ami részben a nyár beköszöntének, részben a romló gazdasági kilátásoknak tulajdonítható. Hozzátették: a második félév során további mérséklődés és átrendeződés várható bizonyos ingatlan típusok esetében – olvasható a cég Lakáspiaci Kitekintőjében.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)