Igazságügyi tárca hiánya árnyékolja be az árnyékkormány felállását

Sem EU-s ügyekért felelős miniszter, sem igazságügyi miniszter nincsen Dobrev Klára új DK-s árnyékkormányában. A tájékoztató anyagban ugyan az szerepel, mindezekkel az ügyekkel és az EU-ügyészséghez való csatlakozással is Molnár Csaba, mint kancellária-árnyékminiszter foglalkozna, Varga Judit és Navracsics Tibor megfelelő tárcáinak mégsincs egyértelmű ellen-felelőse.

2022. szeptember 19., 18:32

Szerző:

Nincs sem igazságügyi-, sem EU-ügyi minisztere Dobrev Klára árnyékkormányának. A Dobrevék által kiküldött tájékoztató anyag szerint a tárcák közé a külön igazságügy és EU-ügyek már nem fértek be, pedig az árnyékkabinet 16 minisztert is felsorol.

A DK információi szerint ugyan, a lényegében Gulyás Gergely Miniszterelnökségen végzett feladatait ellenminiszterként felügyelő Molnár Csaba „árnyék-kancelláriaminiszter” lenne felelős a „közigazgatás-fejlesztés, jogállamiság és igazságügy” területeiért is, azért 1848 áprilisa óta minden felelős magyar kormánynak volt a jogszolgáltatás szerveit felügyelő igazságügyi minisztere is, Dobrevnek viszont nincsen ilyen.

Ahogyan nincsen a Navracsics Tibor EU-s fejlesztési tárcájának megfelelő EU-ügyi miniszter sem, sőt, itt is Molnár mint kancelláriafelelős ugrik be helyette, rá bízták ugyanis számos más dolgon kívül az „EU-ügyészséghez való csatlakozás előkészítését” is.

Arról már ezelőtt is írtunk, Dobrevék árnyékkormánya több mindenben is eltér a klasszikus angol árnyékrendszer szabályaitól. Az igazságügyi és EU-s tárcák hiánya pedig egy újabb ilyen, nagy különbségre világít rá: az árnyékkormány általában a miniszterelnök által kinevezett miniszterek feladatköreit egy az egyben másolva hozza létre árnyék-minisztériumait (a brit politikai rendszer ezt hívja shadowingnak), az azért felelős emberek pedig megválasztott parlamenti képviselők, hiszen így tudják csak a szaktárcáért felelős minisztert - például a londoni, kanadai, vagy ausztrál parlamentben - megkérdezni a témáikkal kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.