Dobrev Klára: '56 mindenkié

A politikus Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök 30 évvel ezelőtti szavait idézte.

2021. október 23., 20:49

Szerző:

„56 mindenkié” – idézte fel Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök 30 évvel ezelőtti szavait Dobrev Klára az ellenzék ünnepi megemlékezésén. Szerinte azóta sokak sokféleképpen próbálták meg megfosztani a magyarokat 1956 tiszta emlékétől.

„Annyiszor elhangzott már a mondat, hogy konzervatívok, liberálisok, baloldaliak és jobboldaliak együtt küzdöttek '56-ban a szabadságért és a köztársasági Magyarországért” – mondta a politikus. Dobrev szerint ezt mégsem érti mindenki. Mint fogalmazott, demokratának lenni és szabad országért küzdeni azt is jelenti, hogy elfogadjuk, mások vagyunk. „Elfogatom, sőt bátorítom a sokszínűséget. És ezt az elfogadást mindennap gyakorolom is” – mondta, majd hozzátette: „Akkor tudjuk legyőzni Orbán egyszínű rendszerét, ha ilyen sokszínűek maradunk.”

„Olyan sokféleképpen tudjuk ugyanazt megélni. Azt, hogy büszkék, magyarok, demokraták vagyunk és egy európai köztársaságért küzdünk. Éljük meg sokféleképpen, mert a célunk ugyanaz” – jelentette ki.

Dobrev Klára szerint arra kaptak esélyt, hogy jövőre demokraták, jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok és konzervatívok együtt űzzék el Orbán Viktor rendszerét. „Egy feladatunk van október 23-án, mindannyiunkat emlékeztetni. Nehogy elszúrjuk, ez a mi esélyünk” – mondta.

Szerinte a következő fél évben be kell bizonyítani, hogy nincs több kirekesztés, széthúzás és üzengetés. „Ami van, az irtózatosan sok munka, egymás megértése és a türelem. Jövő tavasszal nem lesznek köztünk győztesek, vagy mindannyian nyerni fogunk vagy közösen fogunk elbukni. Ez mindannyiunk felelőssége” – mondta.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)