Dízelesek, figyelem: a MOL korlátozást vezet be az AdBlue értékesítésére

Nyerészkedő szándékú felvásárlás alakult ki, ezért szigorít a magyar cég.

2021. október 27., 10:37

Szerző:

Az egész Európában tapasztalható gázáremelkedés miatt átmenetileg hiánycikk lett az AdBlue, de a Molhoz továbbra is olyan mennyiség érkezik a gyártóktól, amellyel normál kereslet esetén ki tudja szolgálni a lakossági igényeket – írja közleményében a MOL. A vállalat közlése szerint az elmúlt napokban azonban 10-20-szorosára nőtt a lakossági kereslet és elindult egy tömeges, részben nyerészkedési célú felvásárlás, amely felborította a magyar piacot, és időszakos hiányt okozott. A Mol emiatt  vásárlási korlátozásokat vezetett be, hogy minél több fogyasztót ki tudjon szolgálni.

Így jelenleg egy tranzakción belül egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolás esetén pedig maximum 50 liter az egy alkalommal kiadható mennyiség. A közfeladatot ellátó szerveknek, a mentőknek, a tűzoltóságnak és a rendőrségnek a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül biztosítja az adalékanyagot, írja a Telex. A modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen adalék az AdBlue, melynek egyik alapanyaga a karbamid. Ezt földgázból állítják elő, így az energiahordozó áremelkedése közvetlenül hat az dízelmotorok működéséhez fontos adalékra is. A hiány egyébként Somogy megyében éreztette leginkább a hatását, itt több benzinkúton is elfogyott az adalékanyag a Somogy Online szerint. 

(Kiemelt kép: MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.