Demszky Gábor megnevezte Orbán kihívóját

Budapest vezetője ellenpontja a jelenlegi, autokratikus rendszernek, de nem pártpolitikusként, hanem főpolgármesterként – nyilatkozta Demszky Gábor a Hírklikknek.

2023. szeptember 5., 06:47

Szerző:

A budapesti főpolgármester nem csak Budapest főpolgármestere – magyarázza Demszky Gábor. Mint kifejti: „Ő a legnagyobb legitimitással rendelkező magyar politikus, hiszen közvetlenül választja meg a csaknem 2 millió polgárt számláló fővároson belül több százezer állampolgár. Ez a legnagyobb választókörzet. És ez az a pozíció, amit nem kell elmagyarázni sehol a világon, mert értik, hogy mit jelent. Azt is, hogy közvetlenül választják, és hogy ezzel együtt egy nagyon jelentős, befolyásos politikus az országban. Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy nemcsak az országban fontos pozíció ez, hanem azon kívül is, a nemzetközi közéletben. Annak idején a munkaidőm 30-40 százalékában angolul vagy németül beszéltem. Konferenciákon vettem részt, előadásokat tartottam (például Washingtonban és az ENSZ-ben is), Brüsszelben tárgyaltam sok tucatszor, ahogy a Világbankkal is tanácskoztam. Összességében tehát megemeltem ezt a pozíciót a nemzetközi közéletben, és így tényezővé váltam.

Ez is szerepet játszott abban, hogy 2002-ben sikerült az első Orbán-kormányt megbuktatni, hiszen Budapest félelmetesen erőssé vált”

– mondja a volt főpolgármester. 

Demszky szerint a minimális program az, hogy meg kell nyerni a budapesti választást. A maximális program pedig, hogy ismét nemzetközi jelentőségűvé tenni a budapesti vezetést és a főpolgármestert. „Az így megemelt pozíció alkalmassá teheti a főpolgármestert arra a szerepre, hogy a világ Orbán Viktor és az Orbán-rendszer ellenpontjaként tekintsen rá. Itt van ez a borzalmas autokratikus rezsim, amely tönkre teszi az országot, visz kifelé minket az Európai Unióból, oroszbarát, és még sok mindent el lehet róla mondani, vagy maffiaállamnak is lehet nevezni, ahogy azt Magyar Bálint teszi. Ezzel szemben, van egy tiszta, korrupciómentes főváros, amelyet ez a rezsim minden áron tönkre akar tenni, de nem sikerül neki. Ennek a vezetője az ellenpontja ennek a rendszernek, de nem pártpolitikusként, hanem főpolgármesterként. Ha lenne ehhez elegendő karizma, program, tehetség és kabinet, akkor Budapest vezetője természetes kihívója lehetne Orbán Viktornak és a rezsimnek.”

Demszky Gábor korábban a közösségi oldalán tett közzé egy összefoglalás, amelyben saját főpolgármesterségét épp úgy elemzi, mint von le abból tanulságokat. Ezek:

  1. Budapest és az önkormányzatok nélkül nem megy,
  2. a nyilvánosság megteremtése nélkül nem megy,
  3. minden nap el kell mondani, hogy mit vitt és mit lopott el a kormány a fővárostól. Ez a nagyon fontos üzenet, amely érzelmileg összehozza a budapestieket. 

(Kiemelt képünk: MTI Fotó: Kovács Tamás)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.