Karácsony Gergely javaslatára lett Budapest díszpolgára Demszky Gábor és Tarlós István

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egyszerre döntött a két korábbi főpolgármester, Demszky Gábor, az egykori SZDSZ-es politikus és a kormánypártok által támogatott Tarlós István kitüntetéséről.

2020. október 1., 16:51

Szerző:

Karácsony Gergely egy éve, önkormányzati választási győzelme után vetette fel a kettős díszpolgári kinevezés ötletét.  A főpolgármester a városházi átadás-átvétel után beszélt arról, hogy a rendszerváltás utáni önkormányzatiságnak 30. évfordulója alkalmából kezdeményezni fogja, hogy elődei megkapják a címet és ez most meg is történt.

Karácsony akkor azt mondta, mindkét volt főpolgármesternek voltak rossz és jó döntései: Egyikük sem volt hibátlan, de mindketten nagyon szerették Budapestet.

A díszpolgári kinevezésekről szóló döntést – szokatlan módon – egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Karácsony Gergely Facebook-posztban jelentette be mégis, az írta, örül, hogy a közgyűlés támogatta az általa benyújtott javaslatot, mert olyan országban hisz, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek. 

Meggyőződésem, hogy ennek az országnak talán a legnagyobb problémája a tudatosan szított megosztottság, amely ma már szinte hadiállapottá vált, és amelynek mindannyian áldozatai vagyunk. A döntésre egyelőre egyik kitüntetett fél sem reagált. 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.