Dánia miniszterelnökét támadás érte

Ismét megtámadtak egy politikust a nyílt utcán, ezúttal Mette Frederiksen dán miniszterelnököt. 

2024. június 8., 12:45

Szerző:

Egy férfi megtámadta Mette Frederiksen dán miniszterelnököt Koppenhága egyik utcáján, mindössze két nappal az európai parlamenti választások előtt – írja a Politico cikke alapján az Index. A szociáldemokrata vezetőt „sokkolta” az eset, azonban szemtanúk szerint látható sérüléseket nem szenvedett, egy gyanúsítottat letartóztattak.

A miniszterelnök elleni támadás még a politikai ellenfeleket is megrendítette

A dán kormányfő elleni támadás a politikai szövetségeseit és riválisait egyaránt megrendítette. „A dán miniszterelnök elleni ma esti támadás megdöbbentő” – írta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az X-en. „Az erőszaknak nincs helye a politikában. Maradj erős, Mette!” – hangsúlyozta az EP elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén megdöbbenését és együttérzését fejezte ki. „Nagyon megdöbbentett a hír, hogy ma este megtámadták” – írta von der Leyen bejegyzésében.

„Elítélem ezt az aljas tettet, amely szembemegy mindazzal, amiben hiszünk és amiért küzdünk Európában. Erőt és bátorságot kívánok Önnek – tudom, hogy mindkettőből bőven van”

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Magnus Heunicke dán szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy a pártja vezetőjét ért támadás mindenkit megrázott, aki közel állt hozzá. „Mindannyiunk felelőssége, hogy vigyázzunk egymásra és azokra az értékekre, amelyekre országunk épült” – írta a közösségi médiában.

Morten Lokkegaard – aki a jobbközép Liberális Párt képviselőjeként indul a vasárnapi választáson – azt írta, hogy a demokrácia szempontjából kulcsfontosságú, hogy politikai nézettől függetlenül lehessen vitát folytatni. „Az erőszak és a támadás aláássa a nyilvános vitát és ezáltal a demokráciánkat” – fogalmazott.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a nemzetközi vezetők között volt, aki aggodalmát fejezte ki Frederiksen miatt. „Ma este gondolataim és családom gondolatai vele vannak” – írta a közösségi oldalán.

Frederiksen pártja a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint vezet a vasárnapi választások előtt. 2019 óta vezeti Dániát, a dán politikai élet meghatározó alakja. Olyan politikusként tartják számon, aki képes szövetségeket építeni a politikai megosztottságon túl, és az Európai Tanács elnöki posztjának lehetséges jövőbeli jelöltjeként emlegetik.

Több európai politikust is támadás ért az elmúlt hetekben

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét május 15-én a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. A kormányfőt négy lövedék találta el mellkason és gyomron, életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba. A merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. Szerdán az otthonában lábadozó szlovák kormányfő egy videóban jelentkezett, megbocsátott támadójának, az egyoldalú vélemény politikáját okolja a történtekért.

Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy únius 4-én este Mannheimben késelés áldozata lett az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselő jelöltje,Heinrich Koch. A 25 éves elkövetőt már elfogta a rendőrség. A mannheimi mellett más német városokban is történt politikusok ellen elkövetett támadás. A kancellár, Olaf Scholz balközép Szociáldemokrata Pártjának jelöltje, Matthias Ecke súlyos sérüléseket szenvedett Drezdában, miután egy csoport támadt rá plakátragasztás közben. Ugyanitt egy zöld párti politikusnő ellen szintén támadást intéztek. Még a korábbi miniszter, jelenleg berlini képviselő Franziska Giffeyt a fején és nyakán sebezte meg egy férfi, miközben a politikus egy könyvtárat látogatott meg.  

(Fotó: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / AFP) 

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.