Időjárás: kisüt a nap, de felfér a nagykabát

Hogyan alakul az időjárás az áprilisi nyár majd tél után?

2024. április 17., 17:46

Szerző:

A csütörtöki időjárás során nagyrészt gomolyfelhős, napos idő várható, de a délkeleti tájakon szerdán és csütörtökön délelőtt is még több lehet a felhő felettünk. Éjszaka is az ország keleti felén marad felhős az ég, míg a Dunántúlon csökken a felhőzet. Az időszak alatt elszórtan valószínű zápor, jégdara zápor – írja a Hungaromet.

Zivatar helyenként – szerdán főként a Nyugat-Dunántúlon és a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, csütörtökön a Duna-Tisza közén –kialakulhat. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként – záporok, zivatarok környezetében is – megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 1 és 7 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein

gyenge fagy sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 16 fok között alakul.

 

Nyugat-Európában az időjárás nyugodt, melyet egy az Atlanti-óceán fölött lévő anticiklon alakít. Arrafelé nagyrészt az ilyenkor szokásos értékeket mérik, de az Ibériai-félsziget déli felén továbbra is 25 fok fölött alakul a csúcsérték. A kontinens középső vidékein egy a Balti-tengertől egészen a Földközi-tenger keleti medencéjéig húzódó hullámzó frontrendszer helyezkedik el. Ennek hátoldalán jóval hűvösebb levegő áramlik be Közép-Európába, köztük a Kárpát-medencébe is. Ennek következtében jócskán mérséklődik a nappali felmelegedés mértéke, és az átlagosnál némileg alacsonyabban alakulnak a maximumok.

A következő napokban hazánk időjárása jelentősen nem változik, maradnak a 14 fok körüli csúcsértékek, és elszórtan valószínű zápor, jégdara zápor.

 

(Kép forrása: Unsplash)