Csúszhat az előválasztás második fordulója, de október 23-ig biztosan meglesz az ellenzéki miniszterelnökjelölt

Állítólag szavazólapok nyomtatása miatt késik a második forduló.

2021. szeptember 28., 06:23

Szerző:

Az eredeti terv szerint jövő hét hétfőn kezdődne az ellenzéki előválasztásának második fordulója, ugyanakkor a Népszava több forrásból is úgy értesült, csúszhat a miniszterelnökjelölt-jelöltek megmérettetésének második köre. A csúszást az előválasztást lebonyolító pártok, a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum szakemberei javasolták, mert hétfőig késhet a szavazólapok nyomtatása. A lap információi szerint az ellenzéki pártok ma döntenek az ügyben.

Az egyik forrás szerint a tervezettnél több idő kell a lapok és az urnák szavazókörökbe való eljuttatásához. Az egyik meg nem nevezett ellenzéki vezető elmondta, az informatikai rendszer második körre való áthangolása is nagy munka, továbbá az első fordulót pont a szerverek leállása miatt hosszabbították meg két nappal, ezért is javasolnak a szakértők egyhetes csúszást. 

A Népszava úgy értesült, kettő és hét nap között várható a halasztás időtartama. Állítólag mindegyik forrásuk kihangsúlyozta, az október 23-i megemlékezésekre és a közös ellenzéki demonstrációra már világos lesz, hogy ki az ellenzék miniszterelnökjelöltje a 2022-es választásokon. Az ügyben keresték az Országos Előválasztási Bizottságot is, de egyelőre nem kaptak választ tőlük.

(Kiemelt kép: az ellenzéki előválasztás első napja. Fotó: Merész Márton / 168)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.