Újabb otthonfelújítási program jöhet tavasszal

Otthonfelújítási program képében kap kísérőt a január elsejétől rajtoló csok plusz – értesült az Index.

2023. november 15., 11:22

Szerző:

A lap megkeresésére a kormány elismerte, hogy készülőben van egy otthonfelújítási program, ám kidolgozása még gyerekcipőben jár.

Szakemberek arra számítottak, hogy a nagyvárosi csok helyére belépő támogatási forma követelményeibe beépítik az energiahatékonysági előírásokat. Szerintük ugyanis a 2022. december 31-én kivezetett otthonteremtési támogatási program – számos pozitív oldal mellett – mérlegének negatív oldalára az írható fel a legvastagabb tollal, hogy bármire felhasználható volt, ami akár csak „szőr mentén” érintette a felújítást.

Az energiakrízis közepette így elsiklottak azok a beruházások, amelyek valóban a fontossági sorrend élmezőnyében foglalnak helyet. Ilyen a megfelelő szigetelés, illetve az energiahatékonyságot javító fejlesztések. 

Jövő év első negyedévében rajtolhat az új otthonfelújítási program – erősítette meg az Indexnek az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), amely a témában végzett szakmai egyeztetések során arra a következtetésre jutott, hogy tízből nyolc magyar energiahatékonysági felújítást végezne el ingatlanán, amennyiben erre lehetősége adódna. Ez azért is nagy előrelépés, mert honfitársaink jelentős része ez idáig nem mérte fel kellőképp az energetikai korszerűsítés fontosságát, ami az energiaválság árnyékában a szakembereket is meglepte.

Az ÉVOSZ javaslatában a vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció mellett tette le voksát, szerintük ez szükséges ahhoz, hogy a legszélesebb kört „hozzák helyzetbe”.

(Fotó: Shutterstock.com)

 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) elismerte az Indexnek, hogy egyeztetések zajlanak.