Tíz tény, amit már tudunk az új CSOK Plus-ról, már a héten dönthet róla a kormány

Az egyedülállók és az élettársak is eleshetnek a támogatás lehetőségétől, de az első lakást vásárló családalapítók és a gyermeket előre vállaló házaspárok számára bőkezűbbé válhat a rendszer.

2023. szeptember 27., 10:13

Szerző:

A KDNP a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztését, a CSOK Plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője múlt csütörtökön. A Portfolio úgy tudja, ezzel szemben inkább szűkíteni fogja a CSOK lehetséges igénybe vevőinek a körét a kormány, kiterjesztésként legfeljebb a csökkenő számú jogosult szempontjából értelmezhetjük majd a változásokat. A „benyújtás” szó is talányos – olvasható a cikkben, hiszen nem feltétlenül kell a parlament elé kerülnie az új támogatásnak, kormányrendeletben szabályozták eddig is. 

Néhány elem azonban már tudható az új CSOK-ról. Például:

  • A feleség 40 éves koráig lesz igénybe vehető 
  • Meglévő gyermekekre nem lesz elérhető
  • 2024. január 1-jétől indul
  • Ott lesz elérhető, ahol a falusi CSOK nem
  • Első lakás vásárlására elérhető lesz
  • A család bővülése miatti nagyobb lakásba költözéshez is elérhető lesz
  • Lakáshitel elengedésével lesz összekapcsolva
  • Maradhat a CSOK-hitel a házasoknak
  • Csökken a CSOK-hitel kamattámogatása
  • Nagyon rövid távon dönthet róla a kormány, akár már ezen a héten is

A kormány belátta, hogy a döntően első lakásvásárlók közé számító fiatal hitelfelvevők számára kihívást jelent a minimális 20%-os önerő előteremtése is, ebben is segíthet nekik a CSOK Plusz, egyelőre ismeretlen összegben. 

Előre vállalt gyermekre csak házaspárok vehették igénybe eddig a CSOK-ot, mégpedig azok, akiknél a feleség 40 év alatti volt (a babaváró hitelnél volt 41 év a korhatár, ez csökken január 1-jétől 30 évre, a már várandós anyákat leszámítva átmeneti ideig, 2024-ben). Meglévő gyermekekre felvett CSOK esetében nem volt ilyen életkorhatár, és egyedülállók, élettársak is felvehették. Ezekre várhatóan 2024-ben már nem lesz igénybe vehető a CSOK Plusz. Az új gyermeket vállalók esetében marad a 40 éves női életkorhatár. Hogy itt előre történő gyermekvállalásról is szó lehet-e, egyelőre nem tudni biztosan, de azért halvány utalás történt rá, hogy igen.

A CSOK Plus január 1-jei bevezetés biztosnak tűnik, így ha idejében még tájékoztatást is ad a kormány a szabályairól, akkor az igénybevevők és a bankok a megszokottnál hosszabb, akár majdnem három hónapos felkészülési időt kaphatnak az új szabályokra. Akár már a szerdai kormányülésen is döntés születhet, Nagy Márton gazdasági miniszter szerint „a koncepció készen van, a kormány a nagyon-nagyon közeli jövőben tárgyalni fogja".

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)