CSOK Plusz: az államtitkár megmondta, meddig kell szülni

Minden eddiginél nagyobb összegeket igényelhetnek a családosok a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, közismert nevén a CSOK kapcsán. A tízmilliókért azonban ezúttal is meghatározzák, hogy mennyi időn belül kell megszületniük a gyermekeknek.

2023. november 6., 13:25

Szerző:

A korábbi CSOK-os támogatási rendszerhez képest több korlátozást tartalmazó lakástámogatási programról az egyik legfontosabb tudnivaló: a CSOK folyósításától számítva „az első gyermek megszületésének 4, a másodikénak 8, a harmadikénak 10 éven belül kell megtörténnie” – közölte Hornung Ágnes családügyi államtitkár a Portfolióval.

Hozzátette: a kormány számítása szerint akár 12 ezren is igényelhetik a vissza nem térítendő támogatásból tartozás-elengedéssel kombinált kamattámogatott hitellé váló, már megszületett gyerekek után nem járó és csak házaspárok által felhasználható új CSOK-ot. A számításaik szerint mindez az első évben 10-15 milliárd forint pluszkiadást jelenthet a költségvetésnek.

A falusi CSOK és az idén decemberben kifutó „városi” CSOK 115 milliárd forintot jelent, a CSOK-kölcsön kamattámogatása és az adó-visszatérítési támogatás további 70 milliárdot, az illetékmentesség pedig mintegy 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek.

Az államtitkár szerint egyébként azért kellett jelentősen átalakítani a CSOK-rendszert, mert a mostani szabályokban lévő támogatási összegek „a háború és a szankciók miatt megváltozott gazdasági környezetben már nem voltak értelmezhetőek a mai ingatlanpiacon”.

Arra a kérdésre, hogy az új CSOK-ot miért csak házaspárok igényelhetik, az egyedülállókat miért éri hátrányos megkülönböztetés, az államtitkár úgy válaszolt: „a kormány szerint a társadalom alapja a család, amit a házasság szentesít”.

Hozzátette: „az egyedülállókat sem zárjuk ki a rendszerből, hiszen a kistelepüléseken a falusi CSOK továbbra is elérhető számukra”, de „gondolkozunk azon, hogyan tudnánk kifejezetten ennek a célcsoportnak segíteni”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nikolay DOYCHINOV / AFP)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.