Csak úgy besétáltak, vagy lefotózott sms-sel trükköztek a káoszba fulladt hétvégi AstraZeneca-oltásoknál

Olyanok is megkapták az oltást, akiknek sms-behívójuk sem volt, csak úgy odamentek a lemondott, majd mégis megtartott oltásra. Voltak, akik másolt sms-sel jutottak be.

2021. március 7., 11:43

Szerző:

Pénteken csúnya „adatszinkronizációs problémák” miatt hivatalosan elhalasztották 74 ezer 18-60 éves krónikus beteg hétvégére tervezett oltását - ezt maga Orbán Viktor jelentette be a Kossuth Rádióban. Sok olyan ember kapott ugyanis értesítést sms-ben, aki már kapott oltást, másoknak pedig a lakóhelyüktől akár 160 kilométerre kellett volna utazniuk a vakcina beadásáért. Az érintettek pénteken újabb üzenet kaptak, amelyben lemondták a hétvégi oltást és elnézést kértek. 

Szombaton azonban mégiscsak nyitva voltak az oltópontok, és azok a behívottak, akik a lemondás ellenére mégis odamentek, többnyire megkapták az AstraZeneca-vakcinát. Sőt a Telex információi szerint olyanokat is beoltottak, akik nem kaptak behívót, de a káoszt látva, odamentek szerencsét próbálni, és csak úgy besétáltak.

Egyik olvasójukat az első oltóponton nem oltották be, mondván se regisztációja, se krónikus betegsége nincs. A másik oltóponton azonban sikerrel járt, megkapta az oltást.

Egy másik olvasó szintén megkapta az oltást, ő azonban arról számolt be, hogy ügyeskedtek a behívó sms-sel. „Az egyik oltóponton egy ember azt ajánlotta nekik, hogy a behívó sms-éről ad nekik egy képernyőképet a telefonjukra, és azt bemutatva ők is megkaphatják az oltást” - írta a lapnak az olvasó.

Végül annak ellenére, hogy egyikük sem volt a hétvégére hivatalosan behívva oltásra, mindketten megkapták az oltást. Harmadik olvasójuk már arról számolt be, hogy őt is beoltották, de nagyon szervezetten működött az egész.

„Össze kellett várnunk 10 embert, aki bejött megkérdezni, hogy beoltják-e. Egy ampulla 10 adag az AstraZenecából, ezért mindig akkor nyitottak egy ampullát, amikor összejött a tíz érdeklődő. Így minden adagot felhasználtak. Annyi volt az egyetlen gond, hogy ha 8-9 en ott voltunk, meg kellett várni a 10-ik embert. Minden rendben volt, az orvosok, nővérek jó fejek voltak” - írta az egyik olvasó a Telex.hu-nak.

(Kiemelt kép: MTI | Varga György)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.