Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az adatbázis hibája miatt

Ezen a hétvégén 74 ezer AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a 60 éven aluli krónikus betegeknek, de problémák akadtak a kormányzati adatbázissal, ezért későbbre tolták a programot.

2021. március 5., 12:42

Szerző:

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a hétre tervezett oltási program ütemesen és jól halad, majd bejelentette: eltérnek az oltásra regisztráltak által megadott adatok és a kormányzati adatbázis, ezért a hétvégén elmarad a tömeges oltás.

A hétvégi tömeges oltási kampány mintegy 74 ezer embert érintett volna, akik az AstraZeneca-vakcináját kapták volna meg, azonban már csütörtökön, a tájékoztató sms-ek kiküldésekor világossá vált, sok a hiba a rendszerben. Az államtitkár elnézést kért, és azt mondta, egy későbbi időpontban kapják majd meg az oltást.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a héten körülbelül 400 ezer vakcinát adtak be, ezzel a harmadik helyen állunk átoltottság tekintetében Európában. Hozzátették: jövő hétre hozzávetőlegesen ugyanennyi ember beoltását tervezik. 

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, a szigorításokról szóló kormányrendeleten még dolgoznak, annak megjelenéséig az emberek türelmét kérte. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a dél-afrikai és a brazil mutációk különösen veszélyesek, azonban a vakcinagyártók már tisztában vannak ezzel, és azon dolgoznak, hogy a különböző variánsok ellen is megfelelők legyenek az oltóanyagok. 

Az országos tiszti főorvos megerősítette Kásler Miklós korábbi tájékoztatását is, miszerint 12 milliárd forintból új labort kap a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ez részben kormányzati, részben EU-s pénzből épül.

(Kiemelt kép: MTI | Mohai Balázs)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.