Csak 2022 első félévében 1125 milliárdos plusz bevételhez jutott a kormány

Szociális támogatásra, rezsitámogatásra vagy a tanárok fizetésének emelésére valahogy mégsem jut a hazai GDP 1 százalékát is meghaladó plusz bevételből.

2022. szeptember 20., 17:59

Szerző:

2022 első félévében 625 milliárd forintnyi plusz bevételhez jutott a magyar kormány az elmúlt években minisztériumoknak kiutalt, ám fel nem használt költségvetési támogatásokból. A Népszava a Magyar Államkincstár napokban nyilvánosságra hozott féléves adataiból írt cikket. 

A terven felüli áfa-bevétel még további 500 milliárd forintra rúg, ami a megbecsült 5 százaléknál jóval magasabb infláció miatt duzzadt ekkora összegre. Csak ezekből a pénzekből összesen 110 milliárd forintnyi plusz bevételt lehetne szociális- és vagy rezsitámogató programok kidolgozására és elindítására fordítani. Ha sikerült volna 1500 milliárd forintot megspórolni a kiadások visszafogásával, akkor a tanárok béremelésére is juthatott volna.

„Költségvetési maradványok minden évben keletkeznek: egyes minisztériumok a lehető legtöbb pénzt lobbizzák ki előkészített vagy kevésbé előkészített projektekre, ám több esetben is előfordul, hogy az adott projekt szükségtelen, vagy épp nem megvalósítható. Ilyenkor a kötelezettségvállalással nem terhelt maradványokat a kormány elvonja, ami a folyó évben költségvetés bevételeként jelentkezik. A kormány eredetileg azzal számolt, hogy ezekből a maradványokból egész évben mintegy 240 milliárd forint jön össze” – magyarázza a Népszava, és a cikkben még hozzáteszik, hogy az meglepően nagy összegű maradvány mögött a koronavírus járvány miatt bőkezűen osztogatott költségvetési pénzek állhatnak, amelyeket a minisztériumok nem tudtak elkölteni. Emellett az is lehetséges, hogy a kormány a választások után a háborúra és a költségvetési hiányra hivatkozva minden forinttal elszámolt.

„A 625 milliárdos terven felüli bevétel nemzetgazdasági mércével is jelentős, hisz ez az összeg idén várható GDP egy százalékára rúg” 

–  jegyezte meg a lap.

(Kiemelt képünk: A Magyar Államkincstár cégtáblája irodaházának bejáratánál a főváros V. kerületében, a Hold utca 7. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.