Brüsszel megengedte: a magyar állam 632,5 milliárd forintot oszthat el

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam támogatást nyújtson a vállalkozásoknak az ukrajnai háborúval összefüggésben.

2022. szeptember 1., 15:58

Szerző:

„Az európai Bizottság jóváhagyta annak a már működő magyar állami támogatási programnak a módosítását, amely az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben nyújt segítséget a vállalkozásoknak” – olvasható a Napi.hu-n. 

A Bizottság a még március 23-án létrehozott válságkeretet július 22-én megnövelte a jelenlegi válság, illetve az azzal kapcsolatban hozott szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak adható állami támogatás összegét. Az eredeti program júniusban lett jóváhagyva , ebben 442,37 milliárd forint elosztását tették lehetővé a háborús vészhelyzet miatt bevezetett szankciókban érintett vállalkozások között. Ez a gyakorlatban történhet támogatások, adókedvezmények, tőkejuttatások vagy kölcsönök révén is. 

Brüsszeli forrásokat azonban ez az engedmény nem jelent, ez nem a hónapok óta várt uniós támogatás. „Az intézkedést az Európai Strukturális és Beruházási Alapok (ESIF) társfinanszírozza, vagyis a már meglévő/odaítélt uniós források esetében az Orbán-korány valamennyi operatív program átprogramozhatja a 2014-2020 és a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó támogatásoknál.”

A 2021-2027-es időszakra kérelmezett támogatások ügyében a magyar államnak még nem sikerült megkötnie a partneri megállapodást Brüsszellel, a még folyamatban lévő, jogállamisági mechanizmus miatti eljárás miatt. 

Engedélyezték az állami támogatási keret bővítését

Magyarország bejelentette, hogy növelni akarja az állami támogatás keretét. A halászati és akvakultúra ágazat 75 000 eurót, a mezőgazdasági vállalkozások 62 000 eurót, az összes többi ágazat pedig maximum 500 000 euró támogatást nyújthat. Az állam növelte a támogatási program költségvetését 180.85 milliárd forinttal, így jön ki a 623,22 milliárd forint. Az Európai Bizottság jóváhagyta a változtatást.  

(Kiemelt képünk illusztráció: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.