Az Európai Bizottság alelnöke is reagált Orbán tusványosi beszédére

Frans Timmermans Twitteren tett közzé egy posztot, amelyben arról ír, hogy mindannyian egy fajhoz tartozunk, a rasszizmusnak pedig Európában nincs helye.

2022. július 27., 15:54

Szerző:

„Mindannyian különbözőek vagyunk, más a bőrünk, a nyelvünk, kultúránk és a hitünk. Mégis mindannyian ugyanannak a fajnak, az emberi fajnak vagyunk a részei. A rasszizmus egy mérgező politikai találmány. Nem szabad, hogy helye legyen Európában, ahol az erőnk a sokféleségből fakad” – írta Frans Timmermans Twitteren.

Az alelnök rasszizmusról szóló posztja igen nagy valószínűséggel Orbán tusványosi beszéde miatt született, amelyben a miniszterelnök azt mondta, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak.”

Nem Timmermans az első aki felszólalt Orbán Viktor beszéde ellen. Többek között a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke is felszólalt már a tusványosi beszéd ellen, de a ugyanezért a beszéd miatt mondott le Hegedüs Zsuzsa is, aki a Orbán egyik közeli barátja volt, valamint a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott. 

(Kiemelt kép: Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatokat tesz a "Mentsük meg a gázt a biztonságos télért" csomagról szóló sajtótájékoztatón 2022. július 20-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP)