Azonnali jogvédelmet kapott Budapest, mégis levette a MÁK a decemberi tételt

Folyószámlahitelből működik az ország fővárosa.

2023. december 23., 09:48

Szerző:

A Magyar Államkincstár (MÁK) 4,8 milliárd forintot vett le a főváros számlájáról – tudta meg a Népszava. Bár a Fővárosi Törvényszék megítélte az azonnali jogvédelmet a fővárosi önkormányzatnak a szolidaritási hozzájárulás miatt indított perben, alig telt el 40 perc  az ítélet hatályba lépését követően, a főváros számlája megint mínuszba került, idézték Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest. 

A főpolgármester-helyettes annak is hangot adott, hogy a bírósági ítéleteket a kormánynak nem sikerül tiszteletben tartani annak ellenére, hogy a törvények módosításával Brüsszel felé teljesítették a független igazságszolgáltatásra vonatkozó elvárást.

Budapest hetek óta küzd azzal, hogy a törvényben előírt nullszaldós év végi számlaegyenleget valahogy tudják teljesíteni. 

Hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával a főváros büntető feljelentést tesz a pénteki ítéletet és fejleményeket követően.

A MÁK ellen a fővárosi önkormányzat júniusban indított pert, mert fővárosi közszolgáltatások fenntartása veszélybe kerül a  tizenkétszeresére emelt szolidaritási hozzájárulás miatt. Tarlós István a maga idejében 5 milliárdot fizettet ezen a jogcímen, Karácsony Gergely idén 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárdot fog fizetni. A főpolgármester korábban úgy nyilatkozott: „nem csupán Budapest, hanem egész Magyarország-ellenes az a költségvetési politika, amit az Orbán-kormány folytat az önkormányzatok rovására”.

A Fővárosi Törvényszék nem vizsgálja a Magyar Államkincstár eljárásának törvényességét és eljárásjogi hibára hivatkozva – egy hónappal a kereset beadását követően tárgyalás nélkül – elutasította a fővárosi önkormányzat keresetét. Budapest fellebbezett, így a Fővárosi Törvényszék újratárgyalta az ügyet november végén, de ítélet nem született a felmerülő alkotmányosságot sértő aggályok miatt. Harminc nap áll rendelkezésre, hogy mindkét fél alátámassza az álláspontját, ezt követően döntenek az alkotmányossági normakontroll eljárás elindításáról.

A Kúria hatályon kívűl helyezte a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt, október 17-én lejárt azonnali jogvédelemről szóló határozatot. Varga Mihály pénzügyminiszter azon a véleményen van, hogy a Kincstár jogszerűen szedte be a főváros tartozását.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes véleménye szerint az ügy szempontjából a Fővárosi Törvényszék pénteki ítélete nagyobb jelentőséggel bír, mert :„a Kúria csupán azt mondta ki, hogy a Főváros Ítélőtábla nem volt illetékes ebben az ügyben. A döntés indoklása nem terjedt ki az ügy érdemi részére, de ez valójában lényegtelen, hiszen a kincstár már levonta a novemberi 3,8 milliárd forintot”.

(Kiemelt képünk: Fővárosi Törvényszék Markó utcai homlokzat. Fotó: https://fovarositorvenyszek.birosag.hu/)

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.