Böröndi Gábor: Rég nem látott hadgyakorlat lesz az ország nyolc pontján

A Magyar Honvédség vezérkari főnöke közölte: felmérjük azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni.

2023. szeptember 19., 12:08

Szerző:

Böröndi Gábor vezérezredes szerint az orosz–ukrán háború után fel kellett rázni a hadsereget, aminek része, hogy novemberben évtizedek óta nem látott komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján.  „A kiképzést, a felkészültséget át kellett állítani, hogy felkészült, reagálóképes és jól felszerelt honvédségünk legyen, azonban fontos hangsúlyozni a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban, hogy Magyarország a béke oldalán áll” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. 

„Novemberben jóval szélesebb spektrumú gyakorlatot tartunk, ahol nemcsak katonai manővereket hajtunk végre az ország nyolc pontján, de felmérjük azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni” – mondta Böröndi Gábor. Hozzá tette: A digitalizáció mellett a drónokra helyezzük a fő hangsúlyt, a legújabb intézkedésem az volt, hogy jelentős számú olcsó drónt veszünk, amelyeket kiadunk az összfegyvernemi alegységekhez, hogy szokják meg az alkalmazásukat, használják ezeket, sajátítsák el a kezelésüket készségszinten, és megkezdődött a sorozatvető tüzérségi rendszer beszerzésének előkészítése.

 A Magyar Honvédség vezérkari főnöke úgy fogalmazott, hogy Magyarország a NATO 2014-es walesi csúcstalálkozóján felajánlott egy nehézdandárt, légvédelmi képességet és légtérellenőrzést, ennek megfelelve a haderő technikai fejlesztéséről azt mondta, hogy a korábban beérkezett Leopard 2A4-esek után hamarosan a legmodernebb Leopard 2A7-es újabb példányai is megérkeznek Magyarországra. A Panzerhaubitzer 2000-es önjáró lövegekből 24 darabot rendeltek, ebből 23 beérkezett Tatára. A légierőhöz beérkezett az összes H145M, megkezdődött a nagyobb H225M helikopterek szállítása. A légvédelmi képesség a NASAMS telepítése és működőképessé tétele, illetve „most aktív és később passzív radarok” beszerzésével válik teljessé. Folyamatban van a hadsereg digitalizációja is. Az úgynevezett vezetési-irányítási rendszer kidolgozása lehetővé teszi, hogy a vezérkari főnöki parancsok automatizált módon jussanak le a megfelelő szintre, akár az egyes katonáig is. A Magyar Nemzetnek adott interjúban kiemeli: akár tetszik, akár nem, Európa és a világ biztonsága a nukleáris erőegyensúlyon alapul.

(Kiemelt képünkön: Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Fotó: Magyar Honvédség Facebook oldala)