Bokros Lajos szerint államcsőd fenyeget

Bokros Lajos, az MSZP-SZDSZ kormány egykori pénzügyminiszte szerint a kormány hiábja a gazdasági válság, és ha nem kapja meg Magyarország az EU-s támogatásokat, államcsőd lesz.

2022. augusztus 11., 07:06

Szerző:

Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában látszatintézkedésként jellemezte a kormány intézkedéseit a gazdasági válság megfékezésére. Szerinte a Bokros-csomag és a kormány intézkedései között az a különbség, hogy a Bokros-csomag helyrehozta az országot.

Bokros kijelentette, hogy ez a válság a kormány helytelen, szakszerűtlen gazdaságpolitikájának a következménye. Az orosz-ukrán háború csak nehezítette a helyzetet, nem kiváltotta – tette hozzá. Szerinte ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, akkor államcsőd lesz. A közgazdász szerint két dolog hiányzik a kormányból, ami probléma:

a szakértelem- és a politikai felelősség hiánya.

Elmondása szerint már tavaly novemberben látni lehetett, hogy a Fidesz „őrületesen rossz” gazdasági lépései csak kártékonyak lesznek a magyar gazdaságra.

Lenne megoldás

Bokros Lajos szerint a három „szent tehéntől” el kellene búcsúzni:

  • A rezsicsökkentést el kellene engedni, ugyanis az egy gazdaságilag romboló intézkedés. Ugyanis nagy mértékű költségvetési támogatási igényt gerjeszt, ami növeli az államadóságot. Nem ösztönz az energia megtakarítására, valamint csak a rászorulóknak kellene támogatást adni, nem mindenkinek.
  • Benzinársapka, de mindenféle árrögzítés eltörlése. Ez ugyanis a feketepiacot és a hiányt erősíti.
  • A katás adózás eltörlése, ugyanis azzal a kisvállalkozók jelentős része „felmentés kapott”, hogy a társadalombiztosítási járulék fizetése alól, ami a nyugdíjkor lesz probléma. 

A katatörvény-módosítással a kormány bevallotta, hogy rossz a katás adózás – jelentette ki Bokros Lajos.

Szerinte a kormány felelős a nagyon magas inflációért, a 80 százalékos államadósságért és az egyre több szegény emberért is. 

(Kiemelt kép: Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke felszólal a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Ki mit ígér a nyugdíjasoknak? címmel megrendezett pártelnöki fórumán a Csillebérci Szabadidő Központban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán)