Bokros Lajostól tanul a Fidesz: itt az Orbán-csomag

A kormány költségvetés kiigazítási terveiből egy tömegeket érintő elvonás született. A rezsicsökkentés megszüntetése önkormányzatoknak és vállalkozások tízezreinek okoz majd komoly fejtörést.  

2022. június 7., 11:38

Szerző:

Július elsejétől lép hatályba a kormány „extraprofit” különadójáról szóló rendelet, amit a pünkösdi hosszú hétvégén hirdetett ki a kormány. Adót kivetni elvileg csakis a parlament által elfogadott törvényben lehetne, ám a kormánytöbbség által többször módosított alaptörvény egy jogi kiskapuval lehetővé teszi a rendeleti kormányzást, így adótörvényeket rendeletben hirdethetett ki a kormány, írja Népszava.

 Az Orbán-kormány egyébként az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaival magyarázza a költségvetési kiigazításokat, ehhez képest ezért van erre szükség, mert a Fidesz közel  2000 milliárd forintos választási osztogatásba kezdett még a választásokat megelőzően. 

„Valójában a kihirdetett adók többsége nem is a profitot, pláne nem a nem létező extraprofitot, hanem a cégek bevételeit adóztatja. Több adónem esetében pedig gyakorlatilag fogyasztási adót vetnek ki, amit szinte egy az egyben fognak a cégek áthárítani a lakosságra, illetve az inflációt tovább fogja gerjeszteni, ami véső soron szintén a lakossági megszorítás egyik eszköz”

– írja a lap. Utoljára ezzel az eszközzel a Horn-kormány idején Bokros Lajos akkori pénzügyminiszter élt. A Bokros-csomag során is az inflációt használta fel a kormány arra, hogy a lakossági jövedelmeket elinflálja.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart 2020. február 16-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)