Megvizsgálta a fogyasztóvédelem az aquaparkokat, volt, amit be kellett záratni

Ilyen állapotban vannak a kicsik kedvencei.

2021. július 30., 09:04

Szerző:

Országszerte több mint 350 helyszínen összesen 1250 aquaparkot és kalandparkot vizsgáltak a fogyasztóvédelem munkatársai. Mindez az Innovációs és Technológiai Minisztérium szezonális ellenőrzés-sorozatában zajlott. A berendezések mintegy tizedénél kell a hiányzó dokumentációt beszerezniük, az elégtelen vagy pontatlan tájékoztatást kiigazítaniuk az üzemeltetőknek. Súlyosabb mulasztások miatt, azok rendezéséig 30 helyszínen 72 élményeszköz használatát tiltotta meg ideiglenesen a hatóság.

A kormányhivatalok munkatársai idén nyáron 173 aquaparkban, strandon vizsgálták a vízicsúszdák, vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, vízi biciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit. A dokumentációk és adattáblák a 945 ellenőrzött eszköz 13 százalékánál nem feleltek meg teljes körűen az előírásoknak. A hatóság 17 helyszínen 51 berendezés üzemeltetését tiltotta meg ideiglenesen, a hiányosságok pótlása után ezek közül négy helyszínen 18 eszköz már újra működhet.

A szakemberek tavalyelőtthöz képest közel százzal több vízi élményeszközt vizsgáltak, és kevesebb, mint feleannyi jogsértést találtak. Július közepéig országszerte 37 kalandparkban összesen 163 eszköz ellenőrzése történt meg. A szezon végéig folytatódó vizsgálat részeredménye szerint a kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak és mászófalak 11 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. A lejárt megfelelőségi tanúsítványok miatt öt kalandparkban hét pálya használatát tiltották meg átmenetileg, teljes kalandparkot idén sem kellett bezárni. A minisztérium rendszeresen ellenőrzi az aquaparkokat és a kalandparkolat, hogy a szülők a nyári táborokban is biztonságban tudhassák gyermekeiket.

 

(Kiemelt kép: A koronavírus-járvány miatt zárva tartó Hungarospa fürdőkomplexum Aquapark csúszdái Hajdúszoboszlón, 2020. április 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.