A Biblia és a pedofíliát pedzegető könyvek is fóliába kerülhetnek a Könyvkiadók Egyesülete szerint

A szervezet komoly cenzori apparátus felállítását látja a „családvédelmi törvényben”.

2021. augusztus 13., 16:34

Szerző:

Órákig törte a fejét a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) testülete csütörtökön a magyar kormány gyermekvédelmi törvény végrehajtási rendelete miatt, de sokszorosan a sötétben tapogatóznak a rendelet értelmezésén. Az MKKE elnöke a Népszavának fejtette ki, hogy szigorúan értelmezve az új jogszabályt, akár a Bibliát is csak lefóliázva lehetne majd árulni, de az egyházi felekezetek pedofíliát pedzegető kiadványait is el kellene távolítaniuk a templomok 200 méteres körzetéből. Szerintük a gyermekvédelmi törvénnyel komoly cenzori apparátust állít fel a kormány. 

A végrehajtási rendelet számunkra teljesen értelmezhetetlen, mint ahogy a „megjelenítés” kifejezés is, hiszen ami van, amit ábrázolnak, az „meg van jelenítve” – mondta Gál Katalin, az MKKE elnöke. Szerinte a jogszabály abszurditását jól mutatja, hogy – szigorúan értelmezve – mostantól akár a Bibliát is csak lefóliázva lehet majd árulni, hiszen bőven vannak benne a szexualitást, de akár a homoszexualitást is megjelenítő részek. „Akkor a templomok kétszáz méteres körzetében nem tehetik majd ki a könyvesboltok polcaira a Bibliát, még az egyházi kiadók sem?” – tette fel a kérdést Gál Katalin.

Hozzátette a Népszavának azt is, hogy „ma már, és ez nagyon pozitív fejlemény, számos egyházi felekezet foglalkozik például a szexuális bántalmazás témájával saját kiadványaiban. Ezek a könyvesboltok sokszor közvetlenül a templomok mellett vannak. A rendelet szerint akár ezek is lekerülhetnek majd a polcokról”. A Könyvkiadók Egyesületének elnöke elmondta, a hatalmas homály miatt kérdésekkel fordultak a döntéshozókhoz, hogy sorolják fel, jelöljék ki azokat a könyveket, amelyek „öncélú szexualitást”, homoszexualitást, vagy a születési nemtől való eltérést jelenítenek meg, vagy népszerűsítenek. „Mondják meg a döntéshozók, hogy mely alkotásokat kell a jövőben lefóliázva árusítani, mik kerülnek tiltólistára, ha a könyvesbolt túl közel van egy templomhoz, vagy iskolához”.

Korábban írtunk róla, hogy szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány gyermekvédelmi törvényére vonatkozó rendelete. Ebben leírták, hogy az óvoda, iskola közelében nem lehet árusítani, nem lehet az üzlet kirakatába tenni, és a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban lehet árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja. Erről bővebben itt olvashat.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: pixabay.com)

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

2022. október 7., 16:44

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.