Jöhet a tartásdíj, a gyerekek fizetnének a szülőnek

A gyermek nemcsak a vér szerinti szüleiről köteles gondoskodni, hanem akár nevelőszüleiről vagy mostohaszüleiről is.

2021. szeptember 24., 17:47

Szerző:

Köztudott, hogy a demográfiai válság következtében az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé fenntartható. Az idősek egyre többen vannak, és egyre tovább élnek, miközben a születési ráta már évtizedek óta rendkívül alacsony. Ezek a tényezők együttesen azt eredményezik, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast.

Nyilvánvaló, hogy ez a rendszer hosszú távon nem működőképes, és az állami nyugdíj nem tud majd kielégítő megélhetést biztosítani az idősek számára. Valószínűleg ezt a problémát akarják orvosolni a kötelező szülőtartással. Az állam így egyszerűen áthárítja a nagykorú gyermekekre az idősekről gondoskodás felelősségét, annak ellenére, hogy létezik a társadalombiztosítási rendszer, amely éppen ezt a feladatot lenne hivatott ellátni – írja a Bankmonitor.

A tartásdíj eredetileg a szülő és a gyermek megállapodásának kérdése, de vitás ügyekben a bíróság állapítja meg a havonta fizetendő összeg mértékét. A döntés során a rászoruló szülő indokolt megélhetési költségeit, illetve a nagykorú gyermek teljesítőképességét veszik figyelembe. A törvény alapján az összes fizetendő tartásdíj akár a jövedelem 50%-át is elérheti! Ez azért lényeges, mert a gyermek nem csak a vér szerinti szüleiről köteles gondoskodni, hanem akár nevelőszüleiről vagy mostohaszüleiről is.

A nagykorú gyermek tehát már jogi úton is kötelezhető arra, hogy szüleinek megélhetését biztosítsa, amennyiben ők önhibájukon kívül nem képesek magukat eltartani. Bizonyos esetek azonban kivételt képezhetnek ez alól. Valószínűleg nem fogják szülőtartásra kötelezni a gyermeket, amennyiben ez a saját vagy gyermekeinek megélhetését veszélyeztetné. Továbbá a szülő érdemtelenné válik a tartásra, ha szülői kötelezettségeinek nem tett eleget, vagy ha más, súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy életvitelt folytat. Például nem jogosult a tartásra az a szülő, aki kifejezetten tékozló életet él, vagy túlzott mértékben eladósodik a megélhetésével nem összefüggő hitelcélokra.

A mai nyugdíjrendszerben azok kaphatnak magas állami nyugdíjat, akik hosszú szolgálati időt tudnak felmutatni, és ez idő alatt magas volt a bejelentett jövedelmük, azaz életük során sok járulékot fizettek be a kasszába. Azonban alacsony lesz a nyugdíjuk mindazoknak, akik kevés szolgálati idővel rendelkeznek, vagy például sokáig minimálbérre voltak bejelentve. Különösen nehéz helyzetben lesznek a katás vállalkozók is: becslések szerint ők csak havi 42 000 forint nyugdíjat fognak kapni az államtól. Idős korukban tehát az érintettek nagykorú gyermekei mind veszélybe kerülhetnek a kötelező szülőtartás miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Mary Blackwey/Unsplash)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.