Napjai lehetnek hátra a kis benzinkutaknak

Csupán néhány napra elegendő készlet maradt a kis benzinkutakon, többen jelezték, hamarosan be kell zárniuk.

2022. november 28., 07:16

Szerző:

A Független Benzinkutasok Szövetsége jelezte az RTL.hu felé, hamarosan tömeges benzinkútbezárásra kerülhet sor, miután napok alatt a kisebb kutak sorra fogyhatnak ki az üzemanyagból. A benzin, amire még 2021 októberében vezettek be közben meghosszabbított árstopot, mostanra hiánycikk lett számos régióban.

A problémával kapcsolatban a Mol ellátási bizonytalanságokra hivatkozik, amelyek a százhalombattai olajfinomító csökkentett üzemi kapacitása miatt álltak elő. Elemzők szerint a gondokat még csak tetézi, hogy az árplafon miatt importból sem lehet fedezni a kieső mennyiséget, a nagy olajcégek ugyanis hatósági áras viszonteladásra nem adnak el Magyarországra benzint.

Az RTL a Nógrád megyei Karancslapujtő kis benzinkútjánál is forgatott az ügyben, ahol hétfőn reggel is kiderült, benzin az bizony nincsen. „Be kell menni Salgótarjánba tankolni, és ez időt és energiát vesz el” – mondta ezzel kapcsolatban egy helyi, aki szerint mostanra már rendszeres jelenség, hogy csak a közeli városban lehet benzint tankolni.

De hasonló a helyzet Baranya megyében, Siklóson is. Itt is húsz literes felső tankolási limit van érvényben, benzin viszont már így sem maradt. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL.hu-nak ezzel kapcsolatban elmondta, a tartós hiány már a kis, családi vállalkozásos kutak létét fenyegeti.

„A kollégák folyamatosan küldik a helyzetjelentéseket. 150 településen vannak gondok az ellátással” – közölte. Szerinte csak az árstop-rendelet módosítása lenne elégséges válasz a kormány részéről, de ez irányú kérésükre nem kaptak választ.

(Kiemelt kép: A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. üzemanyagtöltő állomása Szigetszentmiklóson, a Petőfi Sándor úton.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.