Minden idők legnagyobb pedagógus-béremelését tervezi a Belügyminisztérium

A pedagógusokat köszöntötte ma a Belügyminisztérium, a béremelést azonban továbbra is az uniós forrásokhoz kötik.

2023. június 4., 09:50

Szerző:

 

A Pedagógusnap alkalmából köszönetet mondunk valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat. A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus-béremelést tervezi – írta közleményében a Belügyminisztérium. 

Egyúttal megismételték: az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat, több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően, hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

A béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógus béremelés valósul meg

– ismételte meg eddig is ismert, a pedagógus szakszervezetek által el nem fogadott álláspontját a Belügyminisztérium.

Az új pedagógus életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit – fogalmaz a közlemény.

Mint ismert, a kormány 2023. januárjától 10%-os pedagógus béremelést előlegezett meg. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet. Amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025. januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér - olvasható az MTI-nek küldött pedagógusnapi köszöntésben.

(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.