Még a fideszesek kétharmada is egyetért a pedagógusok béremelésével

A kormánypártra szavazók több mint fele elégedett a végéhez közeledő tanévvel, miközben az ellenzékiek részéről csak 27 százalék adna ötös érdemjegyet – áll a Publicus Intézet közvélemény-kutatásában.

2023. május 23., 10:21

Szerző:

A Népszava által megrendelt friss felmérés szerint meglepő módon az ellenzéki és bizonytalan beállítottságú szavazók szigorúbbak még a kormánypárti megkérdezetteknél is. Az előbbiek közül 25 százalék kettest, míg 14 százalékuk egyest adna az évnek.

Nem így a kormánypártiak. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok közül senki sem adna hármasnál rosszabb érdemjegyet, közepest is csak 12 százaléknyian. Meglepő módon a fővárosiak még szigorúbbak: csak 23 százalékuk adna ötöst, míg a községekben élők többsége, csaknem hatvan százaléka értékelt példásra.

Az eredmények azért is beszédesek, mert hónapok óta zajlanak a megmozdulások, ahol tanárok, szülők, diákok próbálják arra felhívni a figyelmet: a közoktatás katasztrofális, a státusztörvény, amelyet a kormány be akar vezetni tovább ront a helyzeten és megnyirbálja a pedagógusok jogait – emlékeztet a Népszava.

A kutatás szerint a Fidesz-KDNP híveinek túlnyomó többsége, 78 százaléka is emelné a pedagógusok bérét, az ellenzékiek közül pedig szinte mindenki (98 százalék). 

A Publicus kutatása alapján a válaszolók nagy többsége, majdnem 70 százaléka egyetért a tüntetésekkel. Még a Fidesz-szavazók közül is csaknem 30 százalék bizonyult támogatónak, olyan ellenzékit pedig szinte nem is talált a kutatóintézet, aki nem értene egyet a demonstrációkkal.

(Kiemelt kép: diákok, tanárok és szülők tüntetnek Budapest belvárosában a tanártüntetésen 2022. október 05-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

 

 

 

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.