Az Oktogontól a Fidesz-székház felé indult a 7Igenes tüntetőcsapat

Gyerekeket bántasz! - 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen című tüntetést szerveztek ma délután a Kossuth tértől és a Parlamenttől az Oktogon felé a státusztörvény elleni tiltakozásképp pedagógusok, diákok és támogatóik. 

2023. május 19., 20:12

Szerző:

Ma délután ismét tüntettek a tanárok, diákok és támogatóik a státusztörvény ellen Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen címmel. Ezúttal a Parlamenttől és a Kossuth térről az Oktogonig menetelt a tízezres nagyságrendű tömeg. 

A szervezők népszavazást nyújottak be, amelynek pontjai a következők: mondjon le Pintér Sándor, töröljék el a státusztörvényt, köznevelési és szakképzési intézmények vezetőit csak a diákönkormányzat és a szülő közösség, a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint a közalkalmazotti tanács véleményezése után, indoklási kötelezettség mellett nevezhessék ki, legyen vagyoni helyzettől és vallási hovatartozásról független esélyegyenlőség az oktatásban, töröljék el a sztrájktörvényt, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot, ötven százalékkal növeljék a pedagógus alapilletményt, és évenként emeljék a fizetést az inflációhoz mérten – írja a Mérce.

A tüntetés során a Nyugatinál a Pedagógusok szakszervezete várta az arra érkező tömeget, az Oktogonon háromnegyed hétkor elkezdődtek a beszédek. Egy diák a nyitóbeszédben azt ígérte, hogy addig fog ez a generáció az utcákon maradni, amíg  nem változik ez a rendszer. Őt Solymoss Miklós eötvösös tanár követte, aki a miniszterelnök szavait parafrazálta.

„Tiltakoznak ellene? Akkor meghosszabbítjuk Lovasberényig!” 

– utalva a sztrájkot ellehetetleníteni próbáló kormányzati intézkedésekre.

Beszédében arra is kitért, hogy a felnőttek cserben hagyták a következő generációt, innentől csak magukra számíthatnak, és akkor változtathatnak, ha kritikusak és hallatják a hangjukat. Szerinte Pintér Sándor és a kormány azon dolgozik, hogy a fiataloknak ne legyen opció a tanári pálya. Beszédét azzal zárta, hoy megkérdezte a tömeget, hogy szeretnék-e folytatni a tiltakozást, amire egyértelmű igen válasz érkezett a jelenlévőktől. 

Gajzágó József, az EDF képviselője a „kordonkormány” elleni tiltakozásra bíztatja a jelenlévőket, szerint a kormány a tüntetésektől nem fél, azonban az egész ország mozgósításától igen, tehát ezt kell elérni.

A demonstrációra kormánypárti ellentüntetők is érkeztek „segícsék elnyómnak” feliratú táblákkal, őket végül a rendőrség kivezette.

A következő tüntetés május 30. és július 1-én lesz a NoÁr és a Tanítanék mozgalom szervezésében. 

A tüntetés hivatalos lezárása után a tömeg a Fidesz-székház felé vette az irányt, egyelőre rendőri kíséret nélkül, de a Lendvay utcában már nagyobb a rendőrségi készültség. Az Andrássy úton az autós forgalommal szemben haladt a tömeg, az orosz nagykövetség előtt „Ruszkik haza” skandálás hallatszik, a Fidesz székház előtt „viktátoroznak” és próbálják rávenni a rendőrséget, hogy engedjék be őket az épületbe, sikertelenül. A Momentumosok lezárták az Andrássyt.

Többször elhangzott a rendőri figyelmezetetés, hogy a gyülekezés illegális, de erőszakos eszközöket nem vetettek be. A tüntetők egy időben papírrepülőket dobáltak a rendőrök felé, és a tömeg már többedjére a rendőrsorfalnak nyomul. Néhány tüntetőt ki is emeltek a rendőrök. 

Este fél kilenc körül további rendőrök érkeztek a helyszínre, kicsit később kitőrtek a rendőrök, kettéválasztották a tömeget. 

(Kiemelt képünk: képernyőfelvétel. Forrás: Mérce Facebook.)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.