Tüntetés a Karmelitánál: honatyák ellen indított eljárást a rendőrség

Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevőkből a budapesti nyomozók eddig tíz embert azonosítottak.

2023. május 18., 10:53

Szerző:

Egyebek mellet hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és rongálás  miatt indított büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Karmelita Kolostornál történt rendbontások miatt.

A Budai vár területén az építési kerítéselemek megrongálása, majd azt követően a rendőröket ért támadás kapcsán a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést a jogellenes gyűlés több erőszakos résztvevőjével, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben – olvasható a police.hu oldalon. 

Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevőkből a budapesti nyomozók eddig tíz embert azonosítottak, közülük hármat már ki is hallgattak az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt. Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze. Rongálás bűntett gyanúja miatt eddig három ember ellen indult büntetőeljárás. Garázdaság bűntett miatt is nyomozás folyik, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.

A rendőrség szerint a nyomozások folyamatban vannak, további gyanúsítások várhatók.

 

(Kiemelt kép: tüntetés a tanári státusztörvény ellen 2023. április 24-én a Karmelita Kolostor előtt. Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.