Orbán a könnygázról: a törvényeket betartjuk és betartatjuk

Azonnali kérdésre válaszolta azt, a tüntető gimnazisták a Karmelitánál szerinte megszegték a törvényt, ezért kellett tonfával és könnygázzal oszlatni őket.

2023. május 8., 14:47

Szerző:

Az azonnali kérdések órájának keretében kérdezte meg Gelencsér Ferenc Momentum-elnök és frakcióvezető Orbán Viktor miniszterelnököt, elhatárolódik-e a rendőrség múlt szerdai akciójától a Karmelita kolostornál, amelynek során a miniszterelnöki rezidencia előtti építkezési kordont a készenléti rendőrség tonfás ütésekkel és könnygázzal védte meg a diákoktól, több embert is letartóztatva.

„Önnek a torkához szorítottak már gumibotot, amikor egy embertelenebb rendszerben az igazságért állt ki” – emlékeztette Gelencsér a miniszterelnököt arra, 1988-ban, a Batthány-örökmécsesnél tartott, bejelentés nélküli demonstrációja után a kádári állampárt rendőrsége vele is hasonlóan bánt.

Orbán a kérdésre úgy válaszolt, nincs miért elítélni a rendőrséget. „A törvényeket betartjuk és batartatjuk”

Orbán szerint az ellenzék ennek az ellentétét teszi, törvénytelenségre biztatják az embereket. „Kérem tartsa be képviselői esküjét” – mondta el.

Hozzátette, felkéri a diákokat és a demonstrálókat tartsák be a törvényeket, és „a törvények keretein belül fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat.”

(Kiemelt kép: Orbán Viktor. Fotó: Kira Hofmann / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)