Bankkártyás fizetés: fontos hír érkezett

Megállíthatatlannak tűnik a trend: tovább csökkent a készpénzfelvétel aránya, miközben nő a bankkártyás fizetés aránya.

2024. szeptember 19., 10:27

Szerző:

Jelentősen növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma, valamint a korábbinál nagyobb mértékben csökkent a készpénzfelvételek száma is. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma szintén nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank bankkártyás fizetés kapcsán kiadott adataiból.

2024 második negyedévében a kártyás fizetések értéke 10%-kal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest az MNB adatai szerint. Mindeközben a kártyás fizetési tranzakciók száma is növekedett, azonban a 2024 január-márciusi 11,5%-hoz képest kisebb arányú, 10,7 %-os emelkedést mutatnak az adatok. A készpénzfelvételek száma éves összehasonlításban 3,5%-kal csökkent, míg a január-márciusi időszakban 2,4% volt a csökkenés. A készpénzfelvétek értéke továbbra is kevesebb, mint fele a kártyás vásárlásokénak (48%).

A vállalkozások elektronikus fizetés iránti növekvő elköteleződését mutatja, hogy az előző negyedévhez képest nagyobb arányban bővült az elfogadóhelyek száma, mind a fizikai kereskedők (az első negyedév 3,8%-os éves növekedéséhez képest április-júniusban 5%-kal), mind az internetes kereskedők esetében (20%-os növekedés az első negyedévben, míg 21,5% a másodikban az előző év azonos időszakaihoz képest). Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma pedig a második negyedévben 7%-kal nőtt éves összehasonlításban, ami szintén kis mértékű növekedés az első negyedévben jelzett változáshoz (6%) képest.

Az OTP Bank is hasonló tendenciákat észlelt: saját adatai szerint az idei második negyedévben az országos adatoknál nagyobb mértékben, 11,5%-kal nőtt a POS-terminálok száma. A SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma pedig 23%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

„Évről-évre megfigyelhető, hogy a nyári hónapokban megugrik a bankkártya-elfogadó helyek száma a szezonális vendéglátó egységek működése miatt. Közben az is egyértelműen látszik, hogy mind kereskedői, mind vásárlói oldalról egyre többen részesítik előnyben az elektronikus fizetési megoldásokat. A 2024. szeptember 1-jén Magyarországon elindult új fizetési megoldás, a qvik – amit az OTP Csoport az elsők között tett elérhetővé kereskedő partnereinek – pedig még inkább háttérbe szoríthatja a készpénzhasználatot”

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Bankkártyás fizetés mellett is van élet, változnak a szabályok

Bár ma már egyre több a bankkártyás fizetés, a készpénzre továbbra is szükség van. Az azonban egyre világosabbá válik, hogy a készpénzfelvételi szabályzat módosítására van szükség – számolt be róla az Infostart.

A jelenlegi jogszabályok szerint egy hónapban egy bankszámla tulajdonosa maximum két alkalommal, és összesen 150 000 forintot vehet fel ingyenesen. Minden további készpénzfelvétel tranzakciós költségeket von maga után.

Az összeg meghatározására egy évtizeddel korábban került sor, akkor a minimálbér, illetve egy átlagos nyugdíj összegéhez igazították, ami 101 500, illetve 103 000 forint volt. Egyértelmű, hogy akkoriban ezeket az összegeket teljes egészében fel lehetett venni ingyenesen, hiszen a meghatározott limit alatt maradtak. Ám azóta az infláció és a gazdasági folyamatok változásai miatt sok esetben már túl alacsonynak tűnik ez a korlát, hiszen az eredeti cél az volt, hogy ha az ügyfél szeretné, akár a teljes béréhez vagy juttatásához is ingyenesen hozzáférjen.

A készpénzfelvétel szabályai januártól változnak

Nemrégiben Vajda Zoltán képviselő egy új törvényjavaslatot terjesztett elő a készpénzfelvételekkel kapcsolatban. A tervezet szerint az ATM-ekből ingyenesen felvehető összegnél a limit emelésére van szükség, ehhez pedig a mindenkori minimálbér lehet irányadó. Jelenleg ez 266 800 forint, a javaslat szerint ekkora összeg felvételét kellene ingyenesen elérhetővé tenni.

További információ itt.

(Kiemelt kép: Pixabay)