Több anya azért nem kap CSED-et, mert szünetelteti vállalkozását

Az Utcajogász szerint alapjogsértő, ha az anya csak akkor kap CSED-et, ha megszünteti vállalkozói jogviszonyát. A problémát pedig rosszul értelmezett paragrafus okozza. 

2023. október 30., 10:25

Szerző:

 

Több szülési szabadságát töltő anyától tagadta meg a kormányhivatal a csecsemőgondozási díjra (CSED) való jogosultságukat, mert vállalkozásukat a szülést megelőzően nem szüntették meg, csak szüneteltették 

– áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Hasonló ügyben indított pert az Utcajogász Budapest Főváros Kormányhivatala ellen, mivel az egyesület semmilyen észszerű magyarázatot nem talált arra, miért tesz különbséget a törvény a szünetelő és a megszűnt vállalkozói tevékenység között, hiszen járulékot egyik esetben sem kell fizetni. Az Utcajogász megnyerte a pert, és kimondta, hogy a megkülönböztetésnek nincs alkotmányosan elfogadható indoka.

Egy másik anya hasonló problémával nézett szembe a CSED igénylésekor. Keresetét a bíróság elutasította, ezután az Utcajogász felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amelyben az említett döntés mellett egy 2016-os alkotmánybírósági határozatra is hivatkozik, amely kimondja,

hogy nincs észszerű oka annak, hogy „az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése más, az érintett személyre kedvezőbb eredményre vezessen, mint az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, és ezzel a biztosítás szünetelése”.

A Kúria a következő hónapban fog dönteni arról, hogy befogadja-e a kérelmet és érdemben foglalkozik-e a kérdéssel – írja az egyesület. 

Az Utajogász szerint a vállalkozás megszüntetése sokak számára nem megoldás, ha a szülési szabadság után folytatni szeretnék azt, mivel a KATA és az átalányadózó vállalkozások meghatározott ideig nem indíthatók újra megszüntetés után. 

Az egészségbiztosítási törvény szerint mindenki, aki a szülést megelőző két évben 365 napig biztosítva volt, jogosult CSED-re. Ugyanakkor a törvény előírja azt is, hogy vállalkozások esetén csak a már megszűnt jogviszonyból származó napok számolhatók hozzá e 365 naphoz. A kormányhivatal az Utcajogász ügyfelei esetében a szüneteltetett vállalkozást nem tekintette megszűntnek, így hiába lett volna meg a 365 napjuk, a hivatal szerint nem váltak jogosulttá a CSED-re.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Janko Ferlič / Unsplash)