Az ukrán nagykövet nem lepődött meg azon, mennyit tud Orbán Putyin szándékairól

Ezt nyilatkozta a nagykövet Ferenc pápa állításairól.

2022. május 3., 15:44

Szerző:

Az azonnali.hu-nak adott interjúban reagált Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete arra, Ferenc pápa szerint Orbán Viktor már tudni véli, május 9-én már vége is lehet a háborúnak. A katolikus egyházfő azt mondta, erről látogatása alkalmával maga a miniszterelnök számolt be neki.

Nepop most az értesülésekről azt nyilatkozta,

„tudjuk, hogy sokszor a partnereinknek több információja van mint nekünk,”

Ugyanakkor a nagykövet szerint elvárható lenne, hogy Orbán azokat ne csak a pápával, hanem velük, a megtámadott országgal is megossza. Azt mondta, hogy bár a magyar kormány állítása szerint korlátlan számban képesek ellátásra fogadni sebesült ukrán katonákat, de minderről a kijevi kormányzat hivatalos magyar értesítést nem kapott.

Nepop arról is beszélt, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács elnöke, Olekszii Danyilov korábban azt mondta, Magyarország kormánya előre tudhatott Putyin háborús terveiről és még Kárpátalját is meg akarja szerezni. Elmondása szerint az elhangzott nyilatkozattal kapcsolatban már hivatalosan tájékoztatót kért az ukrán külügyminisztériumtól, de az interjú megjelenéséig még nem kapott választ.

(Kiemelt kép: Ljubov Nepop ukrán nagykövet. Fotó: MTI/ Mónus Márton)