Az ötödik kerület több mint ezerháromszáz négyzetméteres területét használja ingyen a Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium lezárva tartja és ingyen használja az V. kerületi Stollár Béla utca igen nagy részét. 

2023. május 15., 13:50

Szerző:

2014. óta ingyen használja a Honvédelmi Minisztérium az önkormányzati tulajdonban lévő Stollár Béla utca 1352 négyzetméteres szakaszát, amely közvetlenül a Honvédelmi Minisztérium mellett található, és biztonsági okokból le is zárták. Korábban ugyanezért a területért huszonegy millió forintot fizetett évente a tárca az önkormányzatnak – derül ki az RTL.hu cikkéből.

2007-ben Rogán Antalt, akkori ellenzékben lévő kerületi polgármester is méltatlankodott az ügy miatt, szerinte ugyanaz a jogszabály érvényes a vendéglátósra és a kormányra is, azért tizenhárom millió forintot követelt a terület használatáért, és végül sikerült is megegyezniük: a Honvédelmi Minisztérium évente húsz millió forintot fizetett. A megállapodás egészen 2014 őszéig tartott. 

Azonban egy 2011-ben elfogadott törvény szerint a Honvédelmi Minisztérium teljesen ingyen használhatja azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat, amelyek közvetlenül a vagyonkezelésében lévő épületek mellett helyezkednek el, csak jeleznie kell. A Stollár Bélában található terület közvetlen szomszédja a Balaton utcai Honvédelmi Minisztériumnak.

A korábbi megállapodás lejárta után Hende Csaba, akkori honvédelmi minszter így is tett, azóta ugyanezt a területet ingyen használja a Honvédelmi Minisztérium. Hende Csaba szerint a honvédelem össznemzeti ügy, ezért ez így rendben is van. Ez az elmúlt években több mint kétszáz millió forintos bevételkiesését jelent a belvárosi önkormányzatnak. 

 (Kiemelt képünkön: Hende Csaba, korábbi honvédelmi miniszter, jelenleg az Országgyűlés alelnöke. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen)

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.