Az ötödik kerület több mint ezerháromszáz négyzetméteres területét használja ingyen a Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium lezárva tartja és ingyen használja az V. kerületi Stollár Béla utca igen nagy részét. 

2023. május 15., 13:50

Szerző:

2014. óta ingyen használja a Honvédelmi Minisztérium az önkormányzati tulajdonban lévő Stollár Béla utca 1352 négyzetméteres szakaszát, amely közvetlenül a Honvédelmi Minisztérium mellett található, és biztonsági okokból le is zárták. Korábban ugyanezért a területért huszonegy millió forintot fizetett évente a tárca az önkormányzatnak – derül ki az RTL.hu cikkéből.

2007-ben Rogán Antalt, akkori ellenzékben lévő kerületi polgármester is méltatlankodott az ügy miatt, szerinte ugyanaz a jogszabály érvényes a vendéglátósra és a kormányra is, azért tizenhárom millió forintot követelt a terület használatáért, és végül sikerült is megegyezniük: a Honvédelmi Minisztérium évente húsz millió forintot fizetett. A megállapodás egészen 2014 őszéig tartott. 

Azonban egy 2011-ben elfogadott törvény szerint a Honvédelmi Minisztérium teljesen ingyen használhatja azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat, amelyek közvetlenül a vagyonkezelésében lévő épületek mellett helyezkednek el, csak jeleznie kell. A Stollár Bélában található terület közvetlen szomszédja a Balaton utcai Honvédelmi Minisztériumnak.

A korábbi megállapodás lejárta után Hende Csaba, akkori honvédelmi minszter így is tett, azóta ugyanezt a területet ingyen használja a Honvédelmi Minisztérium. Hende Csaba szerint a honvédelem össznemzeti ügy, ezért ez így rendben is van. Ez az elmúlt években több mint kétszáz millió forintos bevételkiesését jelent a belvárosi önkormányzatnak. 

 (Kiemelt képünkön: Hende Csaba, korábbi honvédelmi miniszter, jelenleg az Országgyűlés alelnöke. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Caisa Rasmussen)

 

Tegnap 21:02

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

Tegnap 20:46

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.